≫ 

Danas sahrana mitropolita Amfilohija: Liturgiju služi patrijarh Irinej

Mitropolit će biti sahranjen u Hramu Hristovog vaskrsenja, po sopstvenoj želji, u grobu koji je pripremljen za njegovog života

  • 10

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen danas u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Danas će se služiti Sveta arhijerejska zaupokojena Liturgija kojom će načalstvovati Njegova Svetost patrijarh Irinej sa više arhijereja naše i drugih pomjesnih Crkava.

- Nakon Liturgije će biti služeno opelo i obavljena sahrana. Blaženopočivši Mitropolit Amfilohije, po svojoj sopstvenoj želji biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života - navedeno je ranije u saopštenju MCP.

Na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija govoriće pisac i akademik Matija Bećković, patrijarh srpski Irinej, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, mandatar Zdravko Krivokapić i predsednik Skupštine Aleksa Bečić, prenele su sinoć Vijesti.

Oni će govoriti ispred Hrama, gde će se nakon liturgije održati opelo.

Da na sahrani govori Bećković je bila želja samog mitropolita.

Sahrani će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je juče otišao u Podgoricu. 

Sve do sahrane mitropolita Amfilohija narod se u molitvenom mimohodu poklonio mitropolitovom odru, pa se tako hiljade ljudi u subotu okupilo na platou podgoričkog hrama Hristovog vaskrsenja, gde je čekalo da oda poslednju poštu preminulom arhiepiskopu cetinjskom i mitroplitu crnogorskom primorskom Amfilohiju.

Do sahrane mitropolita u svim pravoslavnim hramovima u jednakim razmacima zvoniće zvona, a na dan sahrane u svim manastirima, gde je to moguće, biće služene liturgije i održan pomen.

Episkopski savet je apelovao na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mera zaštite od korona virusa.

Crnogorski Javni servis RTCG direktno će pratiti sahranu, saopštila je Mitropolija crnogorsko primorska.

Posmrtni ostaci mitropolita Amfilohija dopremljeni su u subotu oko 14.30 sati u Hram Hristovog vaskrsenja, gde će danas, po sopstvenoj želji, biti i sahranjen, u grobu koji je pripremljen za njegovog života.

Kovčeg je u Hram dopremljen iz Cetinjskog manastira, gde je u subotu ujutru održana liturgija, a potom i mimohod građana.

U Cetinjskom manastiru kovčeg sa telom mitropolita bio je izložen u istoj prostoriji gde su i mošti svetog Petra cetinjskog, kojeg je u subotu slavila Srpska pravoslavna crkva.

Brojni telegrama saučešća Mitrpoliji, sveštenstvu i verujućiem narodu stižu iz celog sveta, što svedoči koliko je mitropoit Amfilohije bio voljen i poštovan.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je u petak ujutru u kliničkom centru u Podgorici.

Video: Hiljade vernika okupilo se ispred hrama da dočeka zemne ostatke mitropolita Amfilohija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA