≫ 

Nepregledne reke ljudi slivaju se u Saborni hram, kako bi se poklonili mitropolitu Amfilohiju

Okupilo se na hiljade vernika iz cele zemlje

  • 1

Mitropolit Amfilohije biće sahranjen u nedelju, u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Večeras se u ovaj Hram slivaju nepregledne reke ljudi, kako bi odali počast mitropolitu i primile "poslednji blagoslov" upokojenog crkvenog velikodostojnika.

Okupilo se na hiljade vernika iz cele zemlje.

Kovčeg sa telom mitropolita danas je stigao u Podgoricu iz Cetinjskog manastira oko 14.30 sati, a pošto je položen u hram, nekoliko minuta kasnije počela je služba.

Sveštenstvo je više puta uputilo poziv građanima da "u miru i redu pristupe mitropolitu" i da se od kovčega, osim članova porodice, svi poklone udaljeni metar.

Vernici će moći da se poklone i u toku noći, sve do sahrane koja će biti sutra ujutro. Planirano je da se uoči sahrane služi Sveta arhijerejska zaupokojena Liturgija kojom će načalstvovati Njegova Svetost patrijarh Irinej sa više arhijereja naše i drugih pomesnih Crkava.

- Nakon Liturgije će biti služeno opelo i obavljena sahrana. Blaženopočivši Mitropolit Amfilohije, po svojoj sopstvenoj želji biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života - saopštila je ranije Mitropolija crnogorsko-primorska.

U Cetinjskom manastiru kovčeg sa telom mitropolita bio je izložen u istoj prostoriji gde su i mošti svetog Petra cetinjskog, kojeg danas slavi Srpska pravoslavna crkva.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (83) preminuo je juče od posledica infekcije korona virusom u Kliničkom centru Crne Gore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    1. novembar 2020 | 00:20

    Vladika nas veliki, Vecna ti slava i hvala za sve...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA