"Zver" je jedini državljanin Hrvatske koji je izručen Srbiji: Sad mu je u Zagrebu ukinut zatvor

Opštinski kazneni sud u Zagrebu izrekao mu je kaznu 24. avgusta 2010. godine

  • 2
Sretko Kalinić Foto: Printscreen/Youtube/B92

Zagrebački Županijski sud je ovih dana zbog zastarivanja slučaja obustavio izdržavanje kazne zatvora Sretku Kaliniću koju mu je Opštinski kazneni sud u Zagrebu izrekao 24. avgusta 2010. godine, javlja "Večernji list".

Kalinić, poznat i po nadimku "Zver", tada osuđen na 18 meseci zatvora zbog falsifikovanih hrvatskih pasoša koji su pronađeni kod njega kada je koji mesec pre toga uhapšen u Zagrebu.

Ta je presuda postala punomoćna 12. novembra 2010. godine, a u vreme njenog važenja Kalinić je već mesecima bio u pritvoru zatvora u Beogradu.

Kako piše “Večernji”, maltene ni 24 sata pošto je osuđen na godinu i po zatvora zbog falsifikovanih dokumenata, on je između 24. i 25. avgusta 2010. godine izručen Srbiji zbog ubistva tadašnjeg premijera Zorana Đinđića, zbog čega je osuđen na 30 godina robije. Time je postao prvi hrvatski državljanin koji je izručen Srbiji i to na temelju sporazuma dve zemlje, ističe ovaj portal.

Kalinić je rođen u okolini Zadra, pa uz srpsko ima i hrvatsko državljanstvo.Međutim, kako navodi hrvatski list, uprkos izručenju u skladu sa sporazumom dve zemlje, za njim se po nalogu zagrebačkog Županijskog suda 1. marta 2012. raspisuje poternica, jer je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, navodi se u tekstu hrvatskog lista. Treba napomenuti da je u tom periodu Kalinić sve vreme bio u zatvoru, gde mu se sudilo i za druge zločine.

Njemu je 2012. godine potvrđena kazna od 40 godina robije za brojne zločine, kao što su ubistva, otmica i drugih krivičnih dela.

Video: Počela šetnja Beogradom u čast Zorana Đinđića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA