≫ 

Crna Gora u novom "korona režimu": Ove mere su od danas na snazi

Vlada Crne Gore objavila spisak mera koje su stupile na snagu u ponoć

  • 2
Korona virus, koronavirus, Crna Gora, Podgorica

Vijesti.me/Savo Prelević

Crna Gora uvela je niz novih mera kako bi sprečila dalje širenje korona virusa. Osim što je uveden policijski čas koji je na snazi od 21 do 5 sati ujutru, u ponoć su stupile na snagu nove mere, a odnose se na obavezno nošenje maski, zabranu javnih okupljanja, putovanja...

Vlada je objavila detaljnu listu mera prema kojima je nošenje zaštitnih maski obavezno na otvorenom i zatvorenom na celoj teritoriji Crne Gore, uključujući i decu stariju od 5 godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ostalih propisanih mera.

Takođe, privredna društva i preduzetnici koji se bave trgovinom na malo, ali i državni organi moraju da odrede jedno ili više lica koja će kontrolisati da li građani prilikom ulaska u ove objekte nose zaštitne maske i u objektima poštuju meru minimalne međusobne fizičke udaljenosti.

Od danas je zabranjeno prisustvo i zadržavanje više od četiri punoletna lica zajedno na otvorenom javnom mestu (trotoari, trgovi, ulice, parkovi, šetališta, plaže i sl.), osim za lica koja obavljaju svoje redovne radne zadatke. Ova mera se primenjuje do 1. decembra, s tim što može biti produžena.

Takođe, zabranjeno je okupljanje stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mestima (javna okupljanja, javne priredbe, sportski, politički, kulturno-umetnički i privatni skupovi, svadbe, kao i druge manifestacije).

Obredi u crkvi bez vernika

 

Prema novim pravilima, verske zajednice su obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i da verske obrede u verskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva građana, dok će se sahrane i primanje saučešća obavljati isključivo u užem krugu porodice. Ove mere su takođe na snazi do 1. decembra.

Ograničenja tokom policijskog časa izuzeta su lica koja obavljaju redovne radne zadatke i pružaju usluge od javnog interesa poput zdravstvenih radnika, inspektora, pripadnika policije i vojske, i komunalnih službi. Ograničenja se ne odnose i na lica koja neguju lica koja usled bolesti, stanja ili posledica povrede nisu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani lekar i izvodom iz odgovarajućeg matičnog registra građana kojim se dokazuje međusobno srodstvo ovih lica ili ugovorom o nezi ili izdržavanju.

Mere se ne odnose i na zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava, decu sa poremećajima iz autističnog spektra i lica koja koriste invalidska kolica. Dozvoljeno je i da se prošetaju kućni ljubimci, ali ne duže od sat vremena.

Zabrana napuštanja grada vikendom

 

Zabranjen je putnički međugradski saobraćaj od petka u 21:00 do ponedeljka u 5:00, osim za:

- motorna vozila kojima se vrše delatnosti bitne za promet robe, snabdevanje i dostavu lekova, hitnu medicinsku pomoć, komunalne delatnosti, snabdevanje gorivom i električnom energijom, prevoz zaposlenih (ako poseduju potvrdu poslodavca i putni nalog za službeno putovanje).

Mere se ne odnose i na prevoz lica koja su boravila van mesta boravka, odnosno prebivališta, radi povratka u to mesto, ako poseduju voznu kartu za povratak u međunarodnom linijskom ili avio saobraćaju ili su to mesto napustili pre 14. novembra 2020. godine, tranzitnog prevoza putnika i radi putovanja međunarodnim redovnim ili linijskim prevozom ili avio saobraćajem...

Od mera su izuzeta i lica koja neguju drugo lice koje usled bolesti ili nekog drugog razloga nisu sposobni da brinu o sebi.

Nema okupljanja po stanovima

 

Kako su naveli iz Vlade, zabranjeno je i okupljanje u objektima stanovanja licima koja nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva osim lica koja neguju drugo lice.

Nova pravila u saobraćaju

 

Nove mere predviđene su i za drumski, železnički i pomorski saobraćaj. Naime, prevoz putnika u javnom prevozu (autobuskom i kombi) putnika u drumskom saobraćaju (međugradskom, prigradskom, gradskom), železničkom saobraćaju i pomorskom saobraćaju obavlja se uz sprovođenje mera prevencije (nošenje zaštitnih maski, dezinfekcija ruku na ulasku/izlasku iz vozila, bez mogućnosti stajanja putnika u vozilu/plovilu), u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Što se tiče taksi prevoza, prevoznik je obavezan da obezbedi da putnici i vozač nose zaštitne maske. Vozač ima obavezu da nakon završene vožnje izvrši dezinfekciju površina koje najčešće dodiruju putnici (kvake i unutrašnji delovi vrata i sedišta) sredstvima za dezinfekciju, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Zabranjeno je državnim službenicima i radnicima zaposlenim u državnim organima službeno putovanje u inostranstvo, osim u slučajevima kada je putovanje od državnog interesa, uz prethodno dobijenu saglasnost starešine državne uprave. Isto tako, zabranjeno je organizovanje svih đačkih i učeničkih ekskurzija, izleta, edukativnih skupova i sl. u inostranstvu.

Pravila za ulazak u Crnu Goru

 

Ulazak u Crnu Goru omogućen je svakom državljaninu Crne Gore sa prebivalištem u Crnoj Gori i strancu sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori.

- Bez dodatnih ograničenja ako rezident je neke od država sa „zelene liste“ ili je boravio najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru u državi sa „zelene liste“, i nije u periodu od 15. dana pre ulaska u Crnu Goru do dana ulaska boravio u nekoj od država izvan „zelene liste“, i nije putovao u neku ili kroz neku od država izvan „zelene liste“ osim u tranzitu.

„Zelena lista“: države članice Evropske unije (Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Holandija, Hrvatska, Irska, Italija, Kipar, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija i Švedska) i Alžir, Andora, Angola, Azerbejdžan, Barbados, Bjelorusija, Brunej, Egipat, Fidži, Filipini, Gruzija, Indonezija, Island, Jamajka, Japan, Jordan, Južna Koreja, Kambodža, Kanada, Kina, Kuba, Lihtenštajn, Madagaskar, Malezija, Maroko, Mauricijus, Monako, Mongolija, Mozambik, Nepal, Nikaragva, Norveška, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Rusija, Senegal, Švajcarska, Tadžikistan, Tajland, Trinidad i Tobago, Tunis, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Urugvaj, Uzbekistan, Vijetnam, Zambija i Zimbabve.

Uz negativan rezultat PCR test na novi koronavirus (SARS-CoV-2) star ne više od 72 sata ili pozitivan rezultat antitela na novi koronavirus dobijen ELISA serološkim testom ili uz negativan rezultat serološkog testa na antitela klase IgM star ne više od 72 sata ako dolazi iz neke od država sa „žute liste“ ili dolazi iz neke od država sa „zelene liste“, a u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru je boravio u nekoj od država sa „žute liste“.

Ukoliko je državljanin Crne Gore ili stranac sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori boravio u nekoj od država sa „žute liste“ do 48 sati omogućava se povratak bez obaveze testa, s tim što se po povratku u Crnu Goru propisuje mera zdravstvenog nadzora koja podrazumeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom lekaru do isteka Rešenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija.

„Žuta lista“: Albanija, Australija, Bosna i Hercegovina, Izrael, Kosovo, Liban, Sejšeli, Singapur, Sjedinjene Američke Države, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Obaveza posedovanja testa ne odnosi se na decu do navršene pete godine života.

Kako se dalje navodi, državljanin Crne Gore sa prebivalištem u Crnoj Gori i stranac sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori ako ulazi u Crnu Goru iz neke od država izvan prethodne dve liste država ili ako je u periodu od 15. dana pre ulaska do dana ulaska boravio u nekoj od država ili putovao kroz neku od država izvan liste osim u tranzitu upućuju se po ulasku u institucionalnu izolaciju ili samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

Pravila za strance

 

Ulazak u Crnu Goru omogućen je stranom državljaninu uz sledeće uslove:

1. Rezident je neke od država sa „zelene liste“ ili je boravio najmanje 15 dana pred ulazak u Crnu Goru u državi sa „zelene liste“.

2. Nije u periodu od 15. dana pre ulaska u Crnu Goru do dana ulaska boravio u nekoj od država izvan „zelene liste“.

3. Nije putovao u neku ili kroz neku od država izvan „zelene liste“ osim u tranzitu

- Uz negativan rezultat PCR test na novi koronavirus star ne više od 72 sata ili pozitivan rezultat antitela na novi koronavirus klase IgG ili uz negativan rezultat serološkog testa na antitela klase IgM dobijen ELISA serološkim testom star ne više od 72 sata ako dolazi iz neke od država sa „žute liste“ ili dolazi iz neke od država sa „zelene liste“, a u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru je boravio u nekoj od država sa „žute liste“.

Posebne kategorije za ulazak

 

U skladu sa preporukama Evropske komisije iz navedenih kriterijuma izuzimaju se određene kategorija lica neophodnih za normalno funkcionisanje vitalnih servisa i usluga i lica koja predstavljaju jasan ekonomski interes. Posebni uslovi ulaska i kretanja kroz Crnu Goru Institut za javno zdravlje propisuje za:

- Zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i naučne radnike;

- Lica koja vrše ili obezbeđuju transport putnika i robe;

- Diplomate akreditovane u Crnoj Gori, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje i radnike humanitarne pomoći u vršenju svojih funkcija

- Određene kategorije putnika u tranzitu;

- Lica kojima je potrebna međunarodna zaštita ili dolaze u Crnu Goru iz drugih humanitarnih razloga (poštuje se princip zabrane proterivanja).

Nema poseta bolnicama i zatvorima

 

Tokom trajanja mera zabranjene su posete licima koje se nalaze na bolničkom lečenju, kao i licima koja su smeštena u ustanovama socijalne i dečje zaštite. Takođe, zabranjene su posete pritvorenim licima i licima koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija osim advokatima i sudskim veštacima po odluci suda.

Nema publike na utakmicama, teretane rade pod posebnim uslovima

 

Odlukom Vlade, zabranjeno je prisustvo gledalaca na sportskim događajima. Fitnes centri i teretane moraju da organizuju posebne uslove rada koji predviđaju da u objektu u isto vreme može da boravi samo jedno lice na 10m² slobodnog prostora namenjenog za vežbanje, uz obavezu poštovanja međusobne udaljenosti od najmanje 2 metra između korisnika usluga.

Video: Da li je sahrana Amfiloija doprinela porastu broja zaraženih?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA