≫ 

Mugoša strahuje da se zakasnilo sa pooštravanjem mera: "Zdravstvenom sistemu Crne Gore preti kolaps"

On je istakao da su masovna okupljanja najveći uzrok povećanog broja inficiranih, obolelih i umrlih u zemlji

  • 0
Bolnica, korona, koronavirus Foto: Tanjug/AP

U Crnoj Gori su stupile na snagu pooštrene antipandemijske mere, a predsednik Lekarske komore Aleksandar Mugoša kaže da strahuje da se sa tim merama zakasnilo i da zdravstvenom sistemu preti kolaps.

- Do sada se 215 inficiranih i obolelih lekara obratilo Lekarskoj komori za pomoć - kazao je Mugoša i dodao da su nažalost izgubili i nekoliko lekara.

Apelovao je na vladu i ministarstva zdravlja i finansija da nađu neki model da se lekarima i medicinskom osoblju pomogne u tim trenucima.

- Odgovorno tvrdim da su masovna okupljanja najveći uzrok povećanog broja inficiranih, obolelih i nažalost umrlih građana Crne Gore - rekao je Mugoša, preneo je portal RTCG.

Prema njegovim rečima, epidemiološka kriza ugrožva zdravlja nacije, jer veliki broj građana koji boluju od drugih bolesti ne može da adekvatno da se leči.

- Kolaps zdravstvenog sistema je onaj trenutak kada ne budemo mogli da pomognemo svima, čak i ni onim najugroženijim. Matematika je jasna, ako nastavimo ovakvom dinamikom epilog će biti poznat, a građani moraju da znaju da broj inficiranih direktno povlači veći broj zaraženih lekara i medicinskog osoblja - naveo je Mugoša, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Istakao je da je otežan pristup javnom zdravstvu za veliki broj građana, pa su oni prinuđeni da odlaze u privatne bolnice, što mnogim građanima nije dostupno zbog loše materijalne situacija.

Upozorio je i da oni koji organizuju skupove treba i to da imaju u vidu.

Podsetio je da u Crnoj Gori ima 50.000 pacijenata sa dijabetesom, a tu su, kaže, i onkološki pacijenti, koji ne mogu da žive bez terapije, kao i kardiovaskularni bolesnici.

Video: Tek će se u ponedeljak znati da li će se uvesti karantin za povratnike iz Crne Gore

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA