≫ 

Izložba plakata o toleranciji išarana ustaškim simbolima u centru Zagreba: Izdržali su samo dan

Zagrebačka policija je reagovala i sprovodi istragu kako bi pronašla počinioca

  • 3

Bez komentara (što reći)Posted by Botanički vrt PMF-a u Zagrebu on Среда, 18. новембар 2020.

Nepoznati počinilac je ustaškim simbolima pre dva dana išarao putujuću svetsku izložbu plakata Mirka Ilića "Tolerancija", nastalu povodom Međunarodnog dana tolerancije, postavljenu na ulaz u Botanički vrt zagrebačkog PMF-a.

Zagrebačka policija je reagovala i sprovodi istragu kako bi pronašla počinioca.

Botanički vrt je na svom Fejsbuk profilu objavio fotografije uz poruku "Bez komentara", a na kojima se vidi da su delovi izložbe išarani porukama "NDH" i "Smrt Srbozločincima", kao i ustaškim simbolima.

O kakvom je projektu reč?

"Tolerancija" je edukativni i kulturno-umetnički projekat u sklopu kog je zadatak svakog dizajnera bio da osmisli plakat koji svojom vizuelnom porukom simbolizuje toleranciju, te da napiše reč tolerancija na svom maternjem jeziku.

Izložba nosi poruku o prihvatanju drugih, onakvima kakvi jesu, bez obzira na političko i versko opredeljenje, jezičke razlike, drugačije običaje i drugo, piše Hina.

Najavljujući ideju za izložbu, i sam je Mirko Ilić rekao sledeće: "Najčešći razlozi netolerancije su pripadanje “pogrešnom” plemenu, “pogrešna” boja kože, “pogrešna” seksualna orijentacija,“pogrešna” religija.

Tri od ova četiri “pogrešna” razloga prouzrokovana su rođenjem. A to je nešto za šta osoba zapravo nije odgovorna, nije uopšte u mogućnosti da kontroliše.

Dakle, ne tolerišu te kakav si rođen. Dakle, bolje je da nisi rođen. Dakle, bolje je da ne postojiš, bolje je da si mrtav. Zar to nije užasno?

Uz to, te tri “pogrešne” stvari čine maksimalno 10% naših razlika, u ostalih 90% smo isti. Želimo da volimo. Želimo da budemo voljeni. Želimo sigurnost. Želimo posao, hranu, vodu, krov nad glavom.

Želimo dug život sebi i svojoj deci. Zar to nije više razloga za toleranciju, nego netoleranciju? Ova izložba bi trebala biti mali vizualni podsetnik na to."

Posted by Bernarda Cesar on Уторак, 17. новембар 2020.

Bernarda Cesar, koja vodi galeriju Kršnjavi, takođe je snimila fotografije, a na svoj je status tužno napisala: "Ovi plakati trajali su samo jedan dan. I to tako dugo, verovatno samo zbog kiše", piše "Jutarnji list".

Izložbu po drugi put u Zagrebu, s Mirkom Ilićem organizuje Škola primenjene umetnosti i dizajna, ISO - Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, sada u saradnji s Botaničkim vrtom PMF-a u Zagrebu i kreativnom platformom Organizam. Otvorena je do 16. decembra.

Inače, od dana kada je pokrenuta, 2017. godine, do danas različite izložbe "Tolerancija" videlo je preko 150.000 ljudi u 29 zemalja, a broj plakata se povećava svakom izložbom te danas broji preko 160.

Video: Ustaški simboli u srcu Šumadije: Hrvatski huligani demolirali srpsku pumpu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AcaBg

    20. novembar 2020 | 22:44

    Mene ovo uopšte više ne iznenađuje. Crtanje fašističkih simbola u toj državi je postalo toliko često da to više nisu nikakve novosti, već nešto potpuno uobičajeno. I mi smo krivi jednim delom za ovo, jer umesto da smo ih naterali da plate za sve što su nosioci takvih obeležja radili, mi smo odabrali nepostojeće bratstvo i jedinstvo. Kasno je sada iskoreniti fašizam iz te zemlje.

  • Ogi

    20. novembar 2020 | 22:42

    Jel vi branite zagrebačku policiju?

  • Cava

    20. novembar 2020 | 23:21

    Jadni su

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA