Crkvu, u kojoj je kršten Nikola Tesla, Hrvati su 2 puta rušili: Sada se obnavlja i izgledaće prelepo

Crkva je porušena u vreme Drugog svetskog rata i obnovljena je 1986, da bi ponovo bila uništena u vreme poslednjeg rata na ovim prostorima

  • 19
Hram Svetih Apostola Petra i Pavla, Smiljane, Nikola Tesla Foto: InfoBijeljina.com

Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima započeli su radovi na živopisanju hrama Svetih Apostola Petra i Pavla u Smiljanu.

U ovom hramu službovao je srpski prota Milutin Tesla, otac naučnika Nikole Tesle, a u ovoj bogomolji čuveni naučnik je i kršten 1856. godine, kao tromesečna beba. Svi raspoloživi izvori ukazuju na to da je detinjstvo i ranu mladost Nikola Tesla najviše voleo da provodi u ovoj crkvi i očevoj biblioteci.

Pre početka freskopisanja hrama predhodili su pripremni radovi zidova hrama. Freskopisanje hrama vrši sveštenik Milan Radusin, diplomirani ikonopisac iz Eparhije dalmatinske. Poslednjih godina u ovom hramu Bogu služi paroh gospićko-smiljanski, jerej Dragan Mihajlović, piše InfoBijeljina.

- U Smiljanu se 1697. godine pominje drveni hram i 17 srpskih kuća, a nalazi se i na spisku pravoslavnih parohija u Кarlovačkom generalatu iz 1700. godine. Zidani hram sagrađen je na temeljima te stare crkve izgrađene od drveta, a izgradnju je odobrila carica Marija Terezija 1756. godine. Episkop Danilo Jakšić je osveštao hram 1765. godine. Na ugaonim pilastrima na severozapadu i jugozapadu bili su zapisi o obnovi crkve 1876. godine za vreme kapelana smiljanskog M. Lemajića. Zvonik crkve bio je na preslicu što se vidi na fotografijama dr Radivoja Simonovića iz 1913. godine, a nešto kasnije sagrađen je znatno veći zvonik kvadratne osnove - kaže Mihajlović.

On dodaje da je crkva porušena u vreme Drugog svetskog rata, a obnovljena 1986. godine.

- Izgrađena je od kamena i pokrivena dvoslivnim krovom prekrivenim šindrom. Na istoku se završava malo užim oltarskim prostorom sa šestrostranom apsidom sa spoljašnje strane, dok je na zapadu zvonik na preslicu kakav je i bio prvobitno. Dimenzije crkve su 18×8 metara. U vreme poslednjeg rata na ovom prostoru 1991–1995 crkva je delimično oštećena i opljačkana. Obnovljena je 2006. godine. Izrađen je ikonostas od hrastovine sa ikonama koje su rad sestrinstva Bogorodice Trojeručice iz Šibenika - kaže paroh Dragan Mihajlović.

Video: Poslušajte kako zvuči crkveni hor osnovan pre 133 godine: Pokojni patrijarh im bio treći dirigent

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera kojot

    23. novembar 2020 | 14:27

    Sada svim raspolozivim snagama novinarsta da se pokaze svetu kako se obnavlja crkva i razlog zbog cega se obnavlja! Da se kaze ko je bio zapovednik u rusenju crkve 90 tih i koja je paravojna formacija bila na tom podrujucju. Naravano, da se velikim slovima napise da je Tesla bio Srbin, u par navrata! Bitange, hoce da preuzmu Teslu od nas samo zato sto je rodjen u rvatskoj, gde su svakako ziveli sve srbi i pokatoliceni srbi!

  • Toni

    23. novembar 2020 | 13:52

    Dosta vise o rusenjima.....pricajte malo o buducnosti...

  • Hrvati

    23. novembar 2020 | 14:33

    Pljunu pa ližu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA