≫ 

Hrvatima su bolnice pune, počinju da leče pacijente u hotelu? U sobe već stigao kiseonik

U hotel će biti smešteni pacijenti kojima je potreban kiseonik, ali nisu kritično i ništa ne ukazuje na to da im je potreban respirator

  • 0
Bolnica, korona, bris, pregled

Ilustarcija Foto: Tanjug/AP

Dok iz čakovečke bolnice sele obolele od kovida-19 u zagrebačku Dubravu, u Čakovcu je uređen novi prostor za prihvat pacijenata. Reč je o depandansi čakovečkog hotela, u gradu poznatoj kao "toranj", piše Jutarnji.

Radovi traju od nedelje, a juče su se obavljali poslednji zahvati. Gipsana pregrada koja deli ostatak hotela od depandansa već je postavljena i po sobama su raspoređene boce sa kiseonikom. Jedna od hotelskih soba služi za skladištenje materijala. Tu su nosni kateteri za kiseonik, maske, igle, špricevi, infuzije, intravenozne kanile i lekovi u visokom ormaru. Na hodniku čekaju stalci za infuziju.

Susedna soba je baza za medicinske sestre koje su iz Županijske bolnice Čakovec preseljene na rad u ovaj novi kovid-centar. Osim brige za pacijente, sestre imaju i puno birokratskog posla koji će tu obavljati. U toj je sobi i sef s narkoticima, a bolnica je kupila i novi, mali frižider za čuvanje lekova koji moraju biti na hladnom.

Sumoran je ulaz u taj deo hotela kao što je sumorna i njegova namena. Tu je nekad bila i čakovečka kultna krčma Baza, danas zatvorena. Zapuštena je i puna paučine.

U bolnici je normalno videti boce s kiseonikom, medicinsko osoblje i kutije sa zavojima, ali u hotelu to deluje neverovatno. Boca s kiseonikom u urednoj, preuređenoj hotelskoj sobi, s novim tepisima i keramikom u kupatilu, deluje preteći.

Hodnicima, umesto gostiju, šetaju medicinske sestre. O preuređenju i tome da je sve pod kontrolom brine se sestra Renata iz Odeljenja za kvalitet. Sve mora biti prema maksimalnim standardima.

Sve sobe su opremljene zvonima za pozivanje osoblja. Uz zvučnu signalizaciju, pri stisku zvona pali se i trepteće svetlo iznad spoljnih vrata sobe. Sobe su spojene i na svetlosnu signalizaciju s spoljne strane ulaznih vrata. Tako će sestre u skafanderima, moći na vreme da reaguju. Drugi sprat, s materijalima i sestrinskim sobama, ostaje "čista zona".

- Preostaje nam još samo čišćenje i finiširanje i mi smo spremne - kaže sestra Renata iz novog prostora na pet spratova za kovid-pacijente.

Osiguran agregat

 

Energična brineta zaviruje u svaki kutak i tačno zna u kojoj je kutiji šta, te koliko čega ima. Na ormariću s ogledalom kod ulaznih vrata kutije su s fenovima.

- Nabavili smo kompletan pribor za negu, higijensku kozmetiku, lavore, vrčeve za podelu čajeva... Sve novo. Hranu će dopremati iz bolničke kuhinje - kaže Renata.

Načelnik Štaba međimurske civilne zaštite, Josip Grivec, pokazuje agregate za slučaj nestanka struje. Ovde ne veruju da bi im se mogao dogoditi incident sabotiranja električne kutije kao u zagrebačkoj Dubravi za koji krivac još nije pronađen. Kad će prvi pacijenti u ovaj deo hotela, ne zna se.

- Nadam se da ih niti neće biti. Bitno je da smo sve pripremili - pokušava da bude optimističan Grivec, iako mu se u glasu može čuti da i sam sumnja da će hotelski kovid-smeštaj ostati prazan.

U čakovečkoj bolnici navodno još ima slobodnih kreveta, ali se čuvaju za najteže pacijente. Na lečenju je 91 pacijent, od kojih je 13 hospitalizovano u poslednja 24 sata. Na respiratoru je 12 osoba, a dve su preminule. Što zbog zaraze ili samoizolacije, na posao ne dolazi 38 medicinara. U samoj je bolnici pripremljeno dodatnih 28 kreveta za najteže bolesnike.

Lakši, stabilni pacijenti, koji moraju na bolničko lečenje, ali im nije potreban kiseonik ni respirator, premešteni su u bolnicu u Dubravi još u petak. U hotel će pacijenti kojima treba kiseonik, ali nisu kritično ni "blizu" respiratoru.

Najstrože mere

 

Ne veruje ni Grivec da će se njegove želje o neiskorišćenim hotelskim sobama ostvariti jer zna brojke. I vidi da su svaki dan sve gore, posebno na severu zemlje. Ne teši ga ni podatak da je juče bilo nešto manje zaraženih od uobičajenih dvestotinjak, njih "samo" 128, jer oscilacije su svakodnevne. Teško se više bilo ko usudi da kaže da situacija ide nabolje. Međimurci su juče brojali 1.172 aktivna slučaja i posle Varaždina bili su drugo žarište u Evropi.

Iako niko to neće javno reći, izleti Varaždinaca u međimurske kafiće nikome nisu po volji. A otkad je varaždinski župan Radimir Čačić za svoju županiju uspeo da "iskamči" najstrože mere u Hrvatskoj, među kojima je i kompletna zabrana rada ugostiteljskih objekata, Varaždinci na piće odlaze preko dravskog mosta.

Zato su birtije uz cestu do Čakovca, duž 13 kilometara, sve pune. Moguće međimurski ugostitelji trljaju ruke, ali medicinsko osoblje sa zgražavanjem gleda na novi trend.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA