≫ 

Bugari odbrusili S. Makedoniji: "Veto stoji dok se ne okonča govor mržnje o svemu što je bugarsko"

- Problem sa istorijom je što pogrešno i lažno tumačenje događaja i dešavanja imaju direktni uticaj i to kreira jezik mržnje - kaže Zaharijeva

  • 4
Severna Makedonija, zastava

Foto: Pixabay

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva izjavila je danas da će Bugarska blokirati početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom sve dok se u susednoj zemlje ne okonča, kako je rekla, govor mržnje o svemu što je bugarsko.

Zaharijeva je u intervjuu za špansku agenciju EFE rekla da odnose između Skoplja i Sofije treba da budu poput one između Latinske Amerike i Španije.

- Problem sa istorijom je što pogrešno i lažno tumačenje događaja i dešavanja imaju direktni uticaj i to kreira jezik mržnje i negativnu kampanju protiv Bugara i Bugarske, što je za nas nedopustivo - istakla je Zaharijeva.

Ona je optužila makedonsku političku elitu da je proteklih 30 godina od samostalnosti od Jugoslavije stimulisala i tolerisala govor mržnje što je uticalo i na obične građane u toj zemlji.

- Bugarska nikada nije odricala pravo na postojanje makedonske države, njenog suvereniteta i da nazivaju jezik onako kako oni žele. Ali sve to ne treba da se dešava uz pomoć laži o tome kako je nastala ta nacija - rekla je Zaharijeva.

Kao primer navela je Argentince i Čileance uz tvrdnju da to što oba naroda govore španski ne čini ih manje Argentincima i Čileancima, te da činjenica da su imali zajedničku istoriju do jednog trenutka ne umanjuje njihov suverenitet, već ih zbližava, prenosi Tanjug.

Dodaje da kao što je Španija največi podržavalac bližih odnosa EU sa Latinskom Amerikom, tako je i Bugarska prva zemlja koja je priznala makedonsku nezavisnost 1991. i postavila pitanje proširenja EU na Zapadnom Balkanu tokom svog predsedavanja Uniji u 2018. godini.

Naglasila je da se Bugarska plaši od teritorijalne pretenzije Severne Makedonije i tvrdnji da u Bugarskoj živi makedonska manjina, što je nazvala iredentizam.

Dodala je da Sofija traži da u pregovaračkom okviru za Severnu Makedoniju sa EU budu uključena tri bugarska zahteva, odnosno, da makedonski jezik bude formulisan kao oficijalni jezik Severne Makedonije, da postoji jasan okvir sprovođenja Sporazuma iz 2017. i da Skoplje prestane da tvrdi da postoji makedonska manjina u Bugarskoj.

Video: Olivera Jevtić napadnuta na trci u Sofiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran Knezevic

    27. novembar 2020 | 09:05

    Čokalije su uvek igrale podmuklo a majstori su za ljigavu igru. Oslobodili smo ih od Turaka. Ej, Osmanlije su bile u Makedoniji 1912 godine. Oslobadjali su ih naši dedovi, koje su Makedonci kasnije zvali srpskim imperijalistima i zavojevačima. Znači, bilo im je bolje pod Turcima?! Srpsku kulturnu baštinu, posebno narodne pesme i etno muziku, sa juga Srbije i Kosova i Metohije prisvajaju kao makedonske dok beogradske ovce ćute jer se u tim pesmama koristi "iskrivljeni" južnjački dijalekt, što ne odgovara beogradskoj gospodi, pa se najradije odriče tog blaga. Priznali su "kosovu" , da ne govorim o crkvama i hramovima, religiji, i delovima nacionalne istorije. Očekujem da se jave beogradske ovce, i počnu ponovo da "balave" o tome kako su Makedonci dobri.

  • Miki

    27. novembar 2020 | 06:25

    To ti je demokratija iz EU

  • Kikii

    27. novembar 2020 | 07:49

    Tako je bre,oni će da prebacuju krivicu na Jugoslaviju odnosno misle na Srbiju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA