Severna Makedonija prošle nedelje dostigla pik, ministar zdravlja tvrdi da broj obolelih blago opada

Prema njegovim rečima, pritisak na bolnice je i dalje veliki

  • 0
Severna Makedonija, zastava Foto: Pixabay

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je da je u njegovoj zemlji epidemija kovida 19 prošle sedmice dostigla "pik" i da od tada broj novih slučajeva "postepeno i blago opada".

- Najveći procent zaraženih među testiranima je bio 41,2 odsto i registrvan 18. novembra kada je bio i najveći broj novih slučajeva – 1.407. Posle toga broj novih slučajeva postepeno i blago opada. Praktično smo na nivou jednog platoa posle perioda od dve do četiri nedelje naglog porasta broja novodijagnostikovanih pacijenata - rekao je on na konferenciji za novinare.

To je, kako je istakao, dokaz da je R faktor prenošenja zaraze značajno smanjen poslednjih sedmica.

- Taj faktor je prema našim proračunim sada praktično jedinica - rekao je Filipče i naveo da zdravstvene vlasti Severne Makedonije poslednje tri sedmice "u kontinuitetu evidentiraju prilično jednak broj novih slučajeva: 7.482, 7.367 i 7.393".

Prema njegovim rečima, pritisak na bolnice je i dalje veliki, ali se broj slobodnih kreveta više ne smanjuje u velikom broju kao što je to bilo prethodne tri sedmice.

- To znači da je nešto smanjen broj pacijenat akojima je potrebna hospitalizacija - rekao je on i istakao da ima slobodnih kreveta u svim bolnicama.

Ministar zdravlja Severne Makedonije je rekao da je "nažalost broj smrtnih slučajeva od početka meseca u porastu", ali je dodao da se to dešava i na globalnom nivou, navodeći da po sedmicama broj preminulih iznosi 111, 149, 182 i 206.

- Ono što ohrabruje je rast broja izlečenih. Prošle sedmice je povećan za 45 odsto, a taj trend nastavlja i ove sedmice - rekao je Filipče.

Video: Dobro pogledajte upozorenje ovog doktora: Ovo je poslednje što vide ljudi koji umiru od korone

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA