"Zaev neznalica": Istoričari šokirani zbog njegove izjave o Jugoslaviji i Makedoncima

Akademik Dimić kaže da je posredi "sramna i neznalačka" izjava, kojom je pokazano "veliko nepoštovanje prema zajedničkom antifašističkom nasleđu"

  • 15
Sastanak lidera Zapadnog Balkana na Ohridu

Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE

Izjava makedonskog premijera Zorana Zaeva da je bivša Jugoslavija odvajala zajedničku istoriju Makedonaca i Bugara te da su Bugari u Makedoniji bili "administratori, a ne okupatori", uvredljiva je i šokantna, ali ni na koji način ne utiče na utvrđene istorijske istine i činjenice, slažu se sagovornici Tanjuga, istoričari Ljubodrag Dimić i Milivoj Bešlin.

Akademik Dimić kaže da je posredi "sramna i neznalačka" izjava, kojom je pokazano "veliko nepoštovanje prema zajedničkom antifašističkom nasleđu".

- Izjava je sramna jer da nije bilo Jugoslavije ne bi bilo ni Makedonaca u današnjem smislu. Samo zahvaljujući Jugoslaviji i postoje Makedonci. Inače, bi možda bili Bugari, Grci itd. Zaev je, pre svega, iskazao veliko nepoštovanje prema sopstvenom narodu - kratko je prokomentarisao za Tanjug Dimić.

Novosadski istoričar Milivoj Bešlin u izjavi Zaeva vidi pokušaj klasičnom istorijskog revizionizma.

- Govoriti o okupacionim trupama kao ''administratorima'' je istorijski netačno i predstavlja grub falsifikat jer se time negira fašistički karakter okupacije i agresije Bugarske na tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju - ocenjuje Bešlin.

Povodom dela Zaevljeve izjave "da je Jugoslavija razdvajala Bugare i Makedonce", on kaže da je upravo suprotno, zahvaljujući politici nacionalne ravnopravnosti u drugoj, socijalističkoj Jugoslaviji, u punoj meri afirmisan makedonski nacionalni, državni i kulturni idenititet.

Bešlin ukazuje da je makedonska državnost izborena zahvaljujući antifašističkom narodnooslobodilačkom pokretu jugoslovenskih partizana, među kojima su, kako kaže, značajno mesto zauzimali i makedonski partizani.

- Ta državnost je zapisana i u Ustavu Severne Makedonije koji se na nju poziva. Državnost Makedonije je krajem Drugog svetskog rata 1944. i 1945. u stvari konstituisana kao i državnost drugih jugoslovenskih republika. I zahvaljujući, u najvećoj meri, tome, danas postoji suverena država Severna Makedonija - istakao je Bešlin i ocenio da "dovoditi takvu jednu stvar u pitanje, znači najdirektnije potkopati ne samo integritet već i suverenitet vlastite države, Severne Makedonije".

Upitan koliko izjave sa određenim političkim ciljem pretenduju da" utiču" na utvrđene istorijske istine, Bešlin odgovara da Zoran Zaev "niti može da promeni istoriju niti može da utiče na istorijsku interpretaciju".

- Ovom izjavom Zaev ne može napisati novu istoriju druge polovine 20. veka, ali je ovom svojom izjavom napisao istoriju vlastitog premijerskog mandata. Do sada je to najmračnija stranica istorije njegovog premijerskog mandata - konstatovao je Bešlin.

On kaže da ga veoma raduje što su se makedonski istoričari, inače delegirani od aktuelne Vlade S. Makedonije u zajedničku komisiju sa Bugarskom, odmah oglasili i ogradili od nje, nazvavši je "falsifikatom i istorijskim revizionizmom".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kobi

    27. novembar 2020 | 16:44

    Zato sto on nije Makedonac.

  • Ohrid Lake

    27. novembar 2020 | 17:45

    Boze pomozi,on nije sav svoj .🌿☘🍀

  • Tt

    27. novembar 2020 | 17:20

    Znaju Makedonci kakve su stravicne zlocine Bugari u Prvom i Drugom ratu cinili i Makedoncima i Srbima na teritoriji danasnje S Makedonije. Nacifasisticku okupaciju od strane Bugarske nikakav Zaev ne moze izbrisati iz istorije. Neverovatno je da ovaj politicar u ovim novim bugarskim postupcima ne prepoznaje otvorenu bugarsku aspiraciju na SM i buducu veliku opasnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA