≫ 

Bugarski ministar nazvao Zaeva Bugarinom kome pamet dolazi sledećeg dana. Zaev: Ja sam Makedonac!

Zaev se dodvoravao Bugarima, a dobio proteste i uvrede

  • 6
Zoran Zaev, Tirana

Zoran Zaev / Foto: Tanjug/AP Photo/Hektor Pustina

Zoran Zaev, Tirana

Zoran Zaev / Foto: Tanjug/AP Photo/Hektor Pustina

"Po starom bugarskom običaju, Bugarinu dolazi pamet sledećeg dana, pa je tako i sa kolegom Zoranom Zaevim", rekao je zamenik premijera Bugarske Krasimir Karakačanov povodom izjave premijera Severne Makedonije o istoriji dve zemlje.

Bugarski ministar odbrane i zamenik premijera Krasimir Karakačanov uputio je uvrede premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu, prenosi portal Plusinfo.

Protesti u Skoplju u Makedoniji

Protesti u Skoplju / Foto: Profimedia/AFP

Karakačanov je tako ocenio intervju Zaeva za bugarsku agenciju BGNES, u kojem je Zaev rekao da Bugarska i Severna Makedonija imaju zajedničku istoriju, te da su iz nje proizašli i makedonski narod i bugarski narod.

Bugarski ministar je takođe istakao da on smatra je "zajednička istorija o kojoj je govorio Zaev zapravo bugarska istorija do 1944. godine".

Zaev: Ja sam Makedonac koji govori makedonski jezik

 

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je on Makedonac koji govori makedonski jezik priznat u celom svetu odgovarajući tako na komentar bugarskog ministra odbrane.

- Ja sam Makedonac koji govori makedonski jezik priznat u celom svetu. Karakačanov je Bugarin koji govori bugarski jezik priznat u celom svetu - , napisao je Zaev na Fejsbuku.

Zaev je, međutim, dodao da etnička i identitetska razlika nije jedina razlika između njih, već da je važnija i ozbiljnija razlika u tome kako gledaju na svet.

- Ja radim na približavanje stavova oko razlika i znam da je to moguće samo putem razmene ideja i mišljenja, a ne putem uvrede i nedolične poruke - napisao je makedonski premijer.

On je dodao da od naroda očekuje korak ka prijateljstvu, a ne govor mržnje.

- Dosta je bilo mržnje -  zaključio je Zaev.

Pre deset dana, Bugarska je odbila da odobri pregovarački okvir o pristupanju Severne Makedonija Evropskoj uniji, zbog otvorenih pitanja oko istorije i jezika, pa Skoplje još uvek neće početi pregovore sa Briselom.

Inače, juče su u Skoplju održani protesti pod  geslom "Zaev ostavka – sloboda narodu", na kome su, posle poslednjih izjava Zorana Zaeva, „javne trgovine sa makedonskom istorijom i obezličavanja svega što je makedonsko“, građani poručili premijeru da treba da ode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun pokatoliceni srbin

    29. novembar 2020 | 07:12

    Ovi bugari su toliko bedni I jadni ne treba zaboraviti koje su na m zlo ucinili

  • Ja

    29. novembar 2020 | 07:36

    Zaev je umesto Severne Makedonije, trebalo da promeni ime u Zapadna Bugarska. Jadno.

  • Toni

    29. novembar 2020 | 09:10

    Sad se ljuti a kroz istoriju su šurovali s bugarima protiv nas , ko god nam je seo na kičmu čokalije su mu se pridružile . Zaev je identitetski bugarin čokalije su veštačka izmišljena nacija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA