Srbin uhapšen u BiH po hrvatskoj poternici, Linta: Hapšenje na osnovu lažnih dokaza

Hrvatska je na osnovu međunarodnih poternica, dosad, širom sveta uhapsila oko 180 Srba, a hapšenje Mladena Grujića je peto ove godine, navodi Miodrag Linta

  • 6
Hapšenje, lisice Foto-ilustracija: Shutterstock

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je da je Mladen Grujić (53) uhapšen juče na graničnom prelazu Šepak, pri ulazu iz Srbije u BiH, na osnovu hrvatske poternice, jer je protiv njega Županijsko državno tužilaštvo u Bjelovaru podiglo optužnicu zbog navodnog ratnog zločina u Zapadnoj Slavoniji 1991. godine.

Najoštrije osuđujući skandalozno hapšenje Grujića, Linta je naveo da je Hrvatska na osnovu međunarodnih poternica dosad širom sveta uhapsila oko 180 Srba, a hapšenje Grujića je peto ove godine.

- Jasno je da Hrvatska ima nameru da masovnim sudskim procesima i hapšenjima, krajiške Srbe prikaže kao agresore i ratne zločince - naveo je Linta u saopštenju, ističući da Hrvatska punih 25 godina sprovodi progon srpskih veterana s ciljem zastrašivanja i opravdanja lažne i apsurdne optužbe da su Srbi bili agresori i zločinci, a Hrvati oslobodioci i žrtve.

Miodrag Linta Miodrag Linta, Printskrin: Youtube / RTS

Linta je pozvao ministarku pravde Maju Popović da hitno razgovara sa hrvatskim ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom o rešavanju slučaja Grujić i smatra da treba da insistira da Srbija dobije stvarni spisak srpskih veterana protiv koji se vode postupci vezani za ratne zločine.

- Neprihvatljivo je da Hrvatska 25 godina od završetka rata hapsi pripadnike bivše JNA i Vojske Republike Srpske Krajine na osnovu lažnih dokaza i falsifikovanih izjava svedoka saradnika - kaže Linta.

Jasno je, smatra on, da će Hrvatska nastaviti da progoni krajiške Srbe koji su učestovali o časnoj odbrani svog naroda dok bude živ i poslednji srpski veteran.

Zbog toga je posebno važno da se stalno ponavlja prava istina da su krajiški Srbi vodili odbrambeni i pravedan rat, da im se ne bi ponovio genocid i masovni zločini iz vremena NDH, od strane režima Franje Tuđmana, naveo je Linta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    29. novembar 2020 | 19:53

    Bas se Srbija mnogo potresa zbog hapsenja srba kraisnika i sama da ih hapsila da moze, bitno je da je gurnula taj narod u sukob i posle podmotala rep

  • Rudolf

    29. novembar 2020 | 22:56

    Nema bjezanja od zlocina.Samo hapsite.

  • misa

    29. novembar 2020 | 23:20

    Daj da počnemo i mi da hapsimo Hrvate i srbe muslimanske veroispovestipo potjernici pa da vršimo razmenu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA