≫ 

Crna Gora ne odustaje od proterivanja ambasadora Srbije: "Božović iznosio stavove Vlade"

Podsećanja radi, Srbija je juče povukla odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića

Vladimir Božović

Vladimir Božović / Foto: Marko Jovanović

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore saopštilo je danas da neće povući odluku o proterivanju ambasadora Srbije u toj zemlji, Vladimira Božovića, javljaju crnogorski mediji.

Podsećanja radi, Srbija je juče odlučila da povuče prethodno donesenu recipročnu meru, kojom je ambasador Crne Gore u našoj zemlji, Tarzan Milošević, proglašen za "persona non grata".

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, kao i evropski komesar Oliver Varhelji, kako navode, pozdravlja odluku Vlade Republike Srbije da odustane od proterivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji, jer za to, poručuju iz MSP, nije ni bilo razloga.

- Ambasador Tarzan Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne mešajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu čak i onda kada se Crna Gora grubo vređala i ponižavala sa različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagovale i različite međunarodne adrese - saopšteno je iz MSP Crne Gore.

- Za razliku od našeg, ambasador Srbije u Crnoj Gori, u kontinuitetu se mešao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini, za koju se zna šta je predstavljala u našoj istoriji - ističu u saopštenju.

- Na ovo mu je iz Ministarstva spoljnih poslova više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu. Nažalost, uzalud i bez razumevanja - poručuju iz ministarstva.

Zbog toga, kako dodaju, ova Vlada i Ministarstvo neće povući svoju odluku.

- Tim više što neshvatljiva izjava premijerke Ane Brnabić u stvari govori da je ambasador Božović zapravo prenosio i zvanične stavove srpske Vlade, što je potvrda i nastavak grubog mešanja u unutrašnja pitanja Crne Gore - stoji u saopštenju.

- Evropski komesar (Oliver) Varhelji je ovog puta propustio da, pre izrečene sugestije, sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori, sa kojima je mnogo puta razgovarao o težim i delikatnijim pitanjima regiona, barem razmeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari. Verujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumeo naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu miješa u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema - navodi se u objavi za medije.

Iz tog ministarstva kažu da je Crna Gora u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.

- To predstavlja ne samo stub evropske integracije, kako je istakao komesar Varhelji, već ključni element naše spoljne politike koju godinama promovišemo u svim bilateralnim i multilateralnim okvirima, što je veoma dobro poznato našim evropskim partnerima. Stoga, čvrsto smo uvereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom da ne možemo da tolerišemo ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji -  stoji u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.

Video: Brnabić: Srbija povlači odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore iz Beograda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jagodinka Simonović

    30. novembar 2020 | 13:13

    Oterajte ih sve iz Srbije. Sve do jednog. Ne zanima me da li zastupa ovu ili onu ideologiju. Imaju državu pa neka tamo žive i neka iz svoje države pričaju o bratstvu i jedinstvu. Bar će za našu decu biti budžeta na fakultetima i deci koja dolaze u Beograd da studiraju obezbeđen studentski dom. Dosta više jahanja ove napaćene zemlje!!!

  • R9

    30. novembar 2020 | 13:10

    Ma trebali smo da proteramo i ambasadora i sve koji zive u Srbiji, a izjasnjavaju se kao Crnogorci. I sankcije da im zveknemo pa nek ih okupiraju Albanci...

  • Dzeronimo

    30. novembar 2020 | 17:46

    Ma skinite nam se vise sa grbace,jeste samostalni,nezavisni....jeste i idite u tri lepe...ne treba ambasada ni nama i vama...Pregledati pazljivo poslovanje svih cg gradjana,investicije u Srbiji...oporezovati,ispitati poreklo novca,ukljuciti sve institucije.A vi iz CG podignite zid,5m visok prema nama i resite problem Putuj cg i ne misli na Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA