≫ 

Hrvati objavili kolike su kazne za nepoštovanje korona mera: Za nenošenje maske 7.800 dinara

Kazna za nenošenje ili nepravilno nošenje maske za fizička lica iznosiće 500 kuna

  • 0
Maska, ruka, devojka, žena, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Hrvatska je u subotu uvela rigoroznije mere kako bi se sprečilo dalje širenje korona virusa, a danas su predstavljene i novčane kazne za slučaj nepoštovanja tih mera.

U toku je virtuelna sednica Vlade, pošto je premijer Andrej Plenković u samoizolaciji, jer mu je supruga pozitivna na korona virus.

- Malo neobičan format, pozdravljam vas iz samoizolacije, a zbog toga što mi je supruga bila pozitivna na kovid-19 - poručio je na početku premijer Plenković.

On se potom osvrnuo na incident u Vukovaru, gde je državni službenik kršio mere i usput vređao policajca srpske nacionalnosti.

- Stjepan Sučić je podneo ostavku, i mi je prihvatamo. Žao nam je što je do tog došlo posebno zbog toga što je reč o hrvatskom branitelju, posebno angažovanom na pitanju nestalih - rekao je Plenković.

Komentarisao je i aktuelno stanje u borbi s koronavirusom.

- Na žalost, preminule su 74 osobe, što je posledica visokih brojeva zaraženih. I dalje smo u ozbiljnoj fazi epidemije, pozivam sve na odgovornost, rekao je i dodao da su stoga poduzete restriktivne mere kako bi se smanjila zaraza i omogućila održivost zdravstvenog sustava.

On je obavestio javnost da je pripremlje paket mera za očuvanje radnih mjesta i pomoći ugostiteljskom sektoru.

Ministar zdravlja Vili Beroš obavestio je i o novim sigurnosnim merama za sprečavanje širenja bolesti.

- Zakonskim predlogom propisuje se nova sigurnosna mera obaveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske. Zabrana ili ograničenje javnih događanja ili okupljanja. Zabrana ili ograničenje privatnih okupljanja.

Kazne za pravna lica će biti od 10.000 do 40.000 kuna (od 155.000 do 620.000 dinara). Za prekršaje fizičkim licima propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna (oko 7.800 dinara).

Za onoga ko organizuje privatnu zabavu na kojoj se krše mere i pravila, kazna je od pet do 10.000 kuna.

Propisuje se da mere sprovode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata.

Video: Stevanović: Dok svi ne budemo poštovali mere imaćemo problem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA