Krivokapić predstavio ekspoze, evo šta su ciljevi nove Vlade Crne Gore

- Svesni smo da postojeća kriza može da se prevaziđe isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem - naveo je Krivokapić

  • 0
Zdravko Krivokapić

Foto: Tanjug/AP/Risto Božović

Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić dostavio je danas Skupštini Predlog programa nove vlade te zemlje, koji će predstaviti na sednici parlamenta koja počinje u sredu.

- Naša nova vlada, pre nego što je i počela, dobila je niz atributa: ekspertska, reformska i tome slično, all ipak njena osnovna težnja je da bude vlada svih, odnosno vlada naroda, jer nam je građanin na prvom mestu i želimo da služimo našim građanima, domaćinski i odgovorno - za prosperitet našeg drustva u celini - poručio je Krivokapić u ekspozeu koji ima 51 stranu.

- Situacija u javnim finansijama je ozbijna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste used snažne ekonomske recesije... - naveo je Krivokapić, a prenose "Vijesti".

Reforme i jačanje ekonomije

 

On je dodao da je kriza velika.

- Svesni smo da postojeća kriza može da se prevaziđe isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava - ocenio je Krivokapić.

On je u ekspozeu istakao prioritete nove vlade među kojim su borba protiv korupcije i kriminala, pravda i ravnopravnost, dobrosusedski odnosi sa zemljama okruženja, obezbeđenje fer uslova na izborima, smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje, kao i stvaranje poverenja javnosti i potpunu transparentnost rada državne administracije.

Među prioritetima su podsticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane, IT sektora, turizma i svih akcija ekonomskog razvoja "onog koji je održiv i inkluzivan, baziran na inovacijama i znanju".

- Usmeravanje kapitalnih investicija u strateške prioritete Crne Gore - pre svega u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu. Unapređenje korporativnog upravljanja u državnim preduzećima i njihovu depolitizaciju, promovisanje humane dualne ekonomije, oslonjene na porodična gazdinstva u sektorima poput poljoprivrede, mini industrije, drvoprerade, turizma - navodi se u ekspozeu.

Među prioritetima su mere ekonomskog oporavka i podrške oporavku privrede nakon pandemije koronavirusa, zdrava životna sredina, dostupnost informacija i osuda svih zloupotreba pred sudom javnosti, slobodu govora i zaštita ličnog dostojanstva, eliminisanje svih oblika diskriminacije, sloboda veroispovesti i sloboda medija, saradnju sa civilnim društvom, dosledno sprovođenje reformi u cilju demokratizacije odbrambenog sistema sa posebnim fokusom na depolitizaciju, vraćanje ugleda i integriteta institucijama sistema nacionalne bezbednosti...

- Zdravstvo posvećeno pacijentu i usmereno na borbu sa svim zdravstvenim izazovima, mere socijalne zaštite i zaštitu ranjivih, obrazovanje fokusirano na kreativnost i prepoznavanje talenata, kultura koja se zasniva na njegovanju tradicije - navodi se u ekspozeu.

Krivokapić je poručio da je opredeljenje nove vlade da predano i odgovorno pristupi brojnim izazovima i problemima, ne sa ciljem da vlada, nego da služi i unapređuje.

- Zato smenjivost smatramo prilikom za bolji izbor. Trudićemo se da uvek vidimo ono što je najbolje, da delujemo dobronamerno, da bi rezultat doveo do rešenja koja će svima nama na najboiji način obezbediti prosperitet, vidijiv napredak i kvalitet života na nivou evropskih standarda - kazao je Krivokapić.

On je u petak 27. novembra, predstavio sastav nove vlade.

Ministri u buudućoj Vladi Crne Gore koje je predložio mandatar Zdravko Krivokapić su:

* ministarka odbrane Olivera Injac

* ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović

* ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović

* ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić

* ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić

* ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović

* ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović

* ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić

* ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić

* ministar ekologije urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović

* ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović

* ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Video: Krivokapić: Desila se sloboda, pružamo ruku pomirenja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA