≫ 

Crna Gora poništila rešenje o dugu MCP od dva miliona evra

Poništeno rešenje o dugu MCP od dva miliiona evra

  • 1
Pravoslavni sveštenik

Foto-ilustracija: Shutterstock

Crnogorsko Ministarstvo finansija poništilo je rešenje Poreske uprave kojim se na teret Mitropoliji crnogorsko-primorskoj stavlja poreski dug od preko dva miliona evra, sa obračunatim kamatama, na ime poreza i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za oko 60 sveštenih lica, piše podgorički Dan.

U odluci o poništavanju rešenja navodi se da je Mitropolija u blagovremenoj žalbi navela da nema pravnog osnova da bude stranka u postupku za obračun doprinosa za PIO za sveštenike i verske službenike kao osiguranike samostalne delatnosti.

Ukazali su da je Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje propisano da su obveznici doprinosa za PIO sveštenici, verski službenici, monasi i monahinje, a ne Mitropolija.

Na osnovu žalbe, Ministarstvo je utvrdilo da pobijeno rešenje nije pravilno i na zakonu zasnovano.

Ministarstvo konstatuje da se Poreska uprava u obrazloženju rešenja nije pozvala na zakonsku odredbu na osnovu koje je Mitropoliji utvrdila obavezu poreza, kao i doprinosa za zdravstveno osiguranje za period od 2003. do 2010. godine, odnosno nakon isteka apsolutnog roka zastarelosti propisanog odredbama Zakona o poreskoj administraciji.

Video: Čudesan prizor u Foči: Osvanuo mural mitropolita Amfilohija

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA