"Jasna bi bila živa da su ga poslali u zatvor": Darko ubio bivšu ženu, i ranije hapšen zbog nasilja

Darko A. (60) ranije je bio proglašen krivim za porodično nasilje, a s bivšom suprugom i nakon rastave je živeo u zajedničkom domu. Jutros su ga priveli, a tokom dana očekuje se odluka o pokretanju istrage i pritvoru

  • 0
Ubistvo nožem, ubio ženu, muškarac, krvav nož, napad Foto: A. Nalbantjan

Darko A, koji je osumnjičen da je u subotu ubio bivšu suprugu Jasnu A. u selu Galižane kod Pule u Hrvatskoj, u maju je proglašen krivim za porodično nasilje te je dobio godinu dana zatvora uslovno. Šest meseci kasnije Jasna je ubijena.

Meštani Galižane i dalje su u šoku i ne mogu da veruju da njihove Jasne A. više nema. Susedi i koleginice s posla ne mogu da se pomire s time da njen osmeh više neće da vide, da ih neće pozdraviti kao ranije kad je dolazila na posao u Fažanu. Posao i rad s kupcima je obožavala jer je barem tad mogla da bude u miru, bez straha i bez grča u želucu da će joj bivši suprug na bilo koji način nauditi.

Međutim, na se kraju dogodilo najgore. Bivši suprug, s kojim je i nakon razvoda ostala da živi u zajedničkom domu, Darko A. (60), osumnjičen je da ju je u subotu ubio nožem.

Nezvanično se može čuti da joj je prerezao vrat i potom povredio sebe istim nožem posekavši se po vratu i grudnom košu. Prebačen je na lečenje u pulsku bolnicu.

Nezvanično se saznaje i da je u trenutku počinjenja zločina bio pijan i da je motiv ubistva ljubomora, piše 24sata.hr.

Čeka se odluka o istrazi i pritvoru

Istarska policija izvestila je u sredu da su, nakon što je otpušten s bolničkog lečenja, nad njim sproveli kriminalističko istraživanje. Jutros su ga uz krivičnu prijavu priveli u pritvorsku jedinicu PU istarske pod sumnjom da je počinio teško ubistvo.

Odluka o pokretanju istrage i određivanju pritvora očekuje se tokom dana.

Nakon razvoda živela u prizemlju

Jasna je nakon razvoda živela u prizemlju, dok je na spratu živela ćerka s mužem i dvoje dece. Policija je na adresu u Galižani dolazila na svaki poziv, što su potvrdili i susedi koji su nekoliko puta čuli kako je osumnjičeni u pijanom stanju pretio da će ubiti sebe, a neki su čuli i da je pretio i njoj.

- Ne znam šta mu je došlo u glavu - kratko je prokomentarisao ubistvo snajke Jasne jedan od dvojice Darkove braće. Retko je, kaže, kontaktirao s bratom koji je osumnjičen za ubistvo supruge.

Već je bio osuđivan

Policija je bivšeg Jasninog supruga uhapsila u avgustu prošle godine nakon što joj je pretio smrću. Meštani se pitaju da li je moglo da se spreči ubistvo njihove komšinice, majke dvoje dece.

- Policija je dolazila. Bio je dobar dok ne popije - rekao je sused.

Iz Opštinskog državnog tužilaštva potvrđeno je da je policija u Puli podnela krivičnu prijavu protiv osumnjičenog zbog nasilja u porodici, povrede detetovih prava i pretnje.

- Državno tužilaštvo nije predložilo određivanje istražnog zatvora jer nije bilo osnove. Ocenjeno je da se ista svrha može ostvariti merama opreza, koje su trajale od 8. avgusta 2019. do 18. marta 2020, kad su ukinute. Reč je o zabrani približavanja žrtvama, uspostavljanja i održavanja veze sa žrtvama i mera udaljenja iz doma - odgovorili su.

Pulsko državno tužilaštvo, po primanju krivične prijave, sprovelo je istraživanje i u martu 2020. godine pred Opštinskim sudom u Puli podiglo optužnicu. Sud je osumnjičenog proglasio krivim 4. maja ove godine i osuđen je na godinu dana zatvora, uslovno s rokom proveravanja od tri godine. Presuda je postala pravosnažna 16. maja 2020. godine.

Jadranki Černjul iz Sigurne kuće Istra žao je što je nadomak Pule živela žena koja je trebalo da skupi hrabrost i pozove ih, ali to nije učinila.

- Problem kod nas je sporost sudova. Kad bi se takvi predmeti rešavali po hitnom postupku, stvari bi se sasekle u korenu - rekla je.

U Istri, navodi, imaju dva skloništa na tajnim adresama. Neke žene, kad dođu, ne žele da izlaze iz Sigurne kuće jer ih je strah. U pravilu kod njih ostaju oko godinu dana, ali bilo je žena koje su ostale i dve godine, ističe Černjul.

"Žene smatraju da su krive"

- Naravno da nećemo žrtvu nasilja da ostavimo samu i nezaštićenu. Nakon dolaska kod nas pustimo ženu da se adaptira na novu sredinu. Neke od njih se odmah otvore i započnu svoju mučnu priču višegodišnjeg maltretiranja - navodi.

Nakon što stručnjaci saznaju životnu priču i situaciju žrtve nasilja, kreće rad s njom.

- Neke žene smatraju da su one krive za situaciju u kojoj su se našle, iako su im nasilnici govorili da su nesposobne, glupe, branilo im se da rade... Važno je da se žena, kad ode od nasilnika, barem prvih mesec do dva ne javi nikome, pa ni najbližima jer može da "iscuri" vest da je otišla u Sigurnu kuću - ističe Černjul.

Žena kad ode od nasilnika u opasnosti je najčešće prvih mesec dana, kad nasilnik shvati da je otišla.

- Napušteni muškarci su prvih mesec dana ljuti, "ludi" i pitaju se kako se žena samo usudila da ih napusti. Žrtve su upravo u tom periodu najviše u opasnosti - rekla je Černjul.

"Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36"

Video: Uznemirujuća ispovest Ane iz Pančeva: Šest godina nisam imala hrabrosti da progovorim o nasilju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA