Prva žrtva u zagrebačkoj Areni: Jedna osoba umrla, drugu hitno intubirali, pa poslali u bolnicu

Koordinator za Arenu kaže da je preminula osoba bila u terminalnoj fazi svoje osnovne tumorske bolesti

  • 0
Hrvatska, korona virus, Zagreb Ilustracija Foto: Profimedia/Goran Kovacic/Pixsell / Xinhua News

U Areni Zagreb u ponedeljak je zabeležen prvi smrtni slučaj osobe pozitivne na korona virus, a dan kasnije, zbog naglog pogoršanja kliničke slike, jedna osoba je hitno intubirana i vraćena u KB Dubrava.

Ove informacije potvrdio je za Jutarnji koordinator za Arenu, prof. Davor Vagić iz KBC-a Sestre milosrdnice.

- Informacije kojima raspolažete su tačne. Na žalost, imali smo smrtni slučaj. Reč je o osobi koja je bila u terminalnoj fazi svoje osnovne tumorske bolesti. Iz KBC-a Sestre milosrdnice prebačen je u Arenu zato što se rutinskim testom, koji se radi pacijentima koji ulaze u bolnicu, radi bris. On nije imao simptome kovida, ali s obzirom na to da je bio pozitivan, umesto na palijativu smešten je kod nas - govori Vagić i dodaje da su to, na žalost situacije koje se događaju i koje će se događati.

Što se tiče drugog pacijenta, koji je intubiran, prof. Vagić pojašnjava da je reč o osobi s drugim bolestima, koji je iz KB-a Dubrava preseljen u Arenu jer mu se stanje bilo popravilo.

"Ovo je nepredvidiva bolest"

- Kao što smo već naveli, Arena je tercijarna ustanova i tu idu osobe koje su pred otpust, odnosno uskoro im neće trebati lekarska pomoć. Ali, ovo je nepredvidiva bolest i toga smo svesni. Upravo zato u Areni imamo reanimacijski centar i sve što je potrebno za intubaciju i siguran prevoz u bolnicu, što je u ovom slučaju i bilo - govori prof. Vagić i dodaje da ovakve situacije nisu neočekivane i to je nešto na što, nažalost, uvek mogu računati da će se dogoditi.

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare komentarisao je smrtni slučaj u Areni rekavši kako u medicini uvek postoji mogućnost da se zdravstveno stanje nekog pacijenta pogorša i da je zagrebačka Arena na to spremna. Kazao je i kako nema informaciju o preminuloj osobi u zagrebačkoj Areni te da će se raspitati o tome.

Inače, dosad je u Arenu primljeno više od 30 pacijenata, a njih pet ili šest otpušteno je kući. Taj broj će evidentno rasti, i vrlo brzo se može očekivati da će se popuniti prvih sto kreveta.

- Imamo velike brojeve obolelih što znači da će se bolnice i dalje puniti, a samim time će i u Areni biti sve više popunjenih kreveta. Moramo se kao društvo više paziti i na taj pomoći sebi i svojim bližnjima - naglašava Vagić.

Vagić je juče obišao pacijente i porazgovarao s njima. Kaže kako je tamo bračni par, koji su u Arenu došli s danom razlike, jedan iz jedne, a drugi iz druge bolnice. Sada su smešteni jedno do drugoga.

- Imamo osobu s Daunovim sindromom, kojoj je potreban dalji nadzor. Imamo i jednu osobu koja je pozitivna, a imala je transplantaciju bubrega - govori Vagić.

Jutarnji saznaje i da se Osijek priprema za otvaranje dvorane Gradski vrt, zbog čega je pre nekoliko dana direktor osječkog KBC-a sa saradnicima bio u zagrebačkoj Areni kako bi se upoznali s funkcionisanjem i načinom rada.

Video: Prvi lakši pacijenti sa koronom primljeni u Arenu Zagreb

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA