Potop u Splitu: Ovoliko kiše nije palo od 1975, vatrogasci na terenu

Splitski vatrogasci su samo do podneva imali 20-ak intervencija radi ispumpavanja vode iz podruma i prizemlja

  • 0
SPLIT KISA PROSEK Foto: Tanjug / HINA Mario Strmotić

Jaka kiša koja od četvrtak ujutro pada na splitskom području, potopila je više gradskih ulica na kojima dolazi do zastoja u saobraćaju, a vatrogasne ekipe ispumpavaju vode iz poplavljenih podruma i prizemlja stambenih zgrada.

Splitski vatrogasci su samo do podneva imali 20-ak intervencija radi ispumpavanja vode iz podruma i prizemlja, a posebno su ugroženi južni delovi Splita, rekli su u splitskom Operativno vatrogasnom središtu, prenosi agencija Hina.

Vatrogasci pozivaju građane na strpljenje u saobraćaju koje je otežano zbog vode koja je poplavila mnoge ulice.

Obilna kiša u četvrtak je pala i u obližnjim Kaštelima, a na starom kaštelanskom putu voda je bila visoka i do pola metra, što je ometalo saobraćaj, kao i kamene ograde koje su se srušile na nekoliko mesta, saopštili su vatrogasaci iz Kaštela.

Tokom dana vatrogasci su intervenisali na 40-ak mesta u Kaštelima ispumpavajući vodu iz podruma i prizemlja stambenih zgrada te vodu koja se izlila probijanjem šahtova, rekli su vatrogasci i dodali da će raditi i tokom noći, jer pozivi građana za pomoć i dalje stižu.

Zbog jakog vetra koji mestimično na moru stvara talase visine i do tri metra u četvrtak su, drugi dan za redom, u prekidu sve katamaranske linije koje povezuju Split sa srednjedalmatinskim ostrvima.

U Splitu je danas palo 121 litara kiše na metar kvadratni, što je više od proseka za ceo decembar, izjavio je sinoptičar Jurica Miljak iz Pomorskog meteorološkog centra (PMC) DHMZ-a.

Lokalni portal Dalmacija Danas podseća da je poslednji put ovolika količina kiše u Splitu pala u julu 1975.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA