Marković: Božovića je trebalo i ranije proterati, ali smo vodili računa o odnosima sa Srbijom

Odlazeći premijer Crne Gore rekao da je bilo razloga da ambasador Srbije i ranije bude proglašen za personu non grata

  • 9
Duško Marković, predsednik Vlade Crne Gore, Crna Gora Foto: Tanjug/FLICKR/Bojana Čupić

Odlazeći premijer Duško Marković izjavio je da je mandat njegove vlade protekao u znaku, kako je rekao, snažnih ataka na crnogorski identitet, njenu nezavisnost i građanski karakter.

Kao primer je naveo izjavu proteranog srpskog ambasadora Vladimira Božovića koji, kako kaže, podsticao "negativno vekovno nasleđe da je 1918. godina ustvari godina oslobođenja, a ne okupacije".

- Nije to samo stav neodgovornog i bahatog ambasadora, nego očigledno zajednički stav vlasti u Srbiji - rekao je Marković.

Dostojanstvo države se, dodao je, ne može se staviti pod tepih zato što za dva ili tri dana dolazi nova vlast koja drugačije razmišlja.

- Uradili smo posao koji nam pripada, reagovali smo kako to pripada odgovornim ljudima i u skladu s Ustavom - rekao je Marković za TVCG, preneo je portal RTCG.

Rekao je i da je Božović više puta pozivan u MVP, kao i da je bilo razloga da on i ranije bude proglašen za personu non grata, ali da su vodili računa o regionalnim odnosima i pokušaju očuvanja stabilnih odnosa između Srbije i Crne Gore.

Podsetimo, Srbija je ranije odlučila da povuče prethodno donesenu recipročnu meru, kojom je ambasador Crne Gore u našoj zemlji, Tarzan Milošević, proglašen za "persona non grata".

Video: Ðukanović: Božović ispunio sve uslove za proterivanje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    4. decembar 2020 | 10:33

    Preko 20 godina traje anti-srpska kampanja a vi kao vodili računa o odnosima sa Srbijom. Jadni ste Milovci.

  • Peko

    4. decembar 2020 | 10:18

    Bićete ti i Milo proćerani samo polako. Odzvonilo je vaše vrijeme. Božović je samo istinu rekao. Podgorička skupština je bila legalna i legitimna i u njoj su učestvovali tada najviši politički i vjerski funkcioneri Crne Gore.

  • Goran

    4. decembar 2020 | 10:14

    Zadnji trzaj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA