≫ 

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog afere "respiratori": Među optuženima i premijer

Oni se terete za pranje para i sticanje protivpravne imovinske koristi zbog nabavke 100 respiratora iz Kine

  • 1
Anesteziologija, Klinički Centar Srbije Ilustracija Foto: Nikola Tomić

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u "aferi respiratori", saznaje "Avaz".

Kako navode optuženi su Fadil Novalić (premijer Federacije BiH), Fahrudin Solak (direktora Federalne uprave civilne zaštite pod suspenzijom) i Fikret Hodžić (vlasnik “Srebrene maline”, firme koja je uvezla respiratore).

U ovom predmetu bio je osumnjičen i Aleksandar Zorlak, direktor Agencije za lekove BiH, ali on nije u optužnici.

Ova trojka tereti se za udruživanje radi činjenja krivičnih dela, pranje novca, zloupotrebu službenog položaja, sticanje protivpravne imovinske koristi, falsifikovanje isprava, primanje dara, a zbog nabavke 100 respiratora iz Kine.

Kako je zvanično saopšteno iz Tužilaštva BiH, u optužnici se našla i Jelka Milićević kojoj se stavlja na teret da je počinila krivično delo - Nesavestan rad u službi.

Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih krivičnih dela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrednosti od 10.530.000,00 KM, i zaštitne opreme u vrednosti od 2.900.000,00 KM za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vreme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Optuženom Fadilu Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlašćenja premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv korona virusa.

U tom su se planu u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba „F. H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica.

Navodi se da je ova "udružena grupa potom nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe lečenja bolesti kovid-19, usled čega je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protivpravne imovinske koristi koja bi bila podeljenja između pripadnika udružene skupine.

Istraga protiv osumnjičenog Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim slučajevima od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva donošene nezakonite odluke.

Tužilaštvo BiH istovremeno obaveštava javnost da se nastavlja istraga protiv više drugih osoba u odnosu na krivično delo Pomoć učinitelju posle učinjenog krivičnog dela, a u odnosu na postupak nabavke i raspodele respiratora koji su predmet ove optužnice.

Optužnica je poslata Sudu BiH na potvrđivanje, a do juče osumnjičeni, sada optuženi, prethodnih dana dali su završne iskaze u Tužilaštvu.

Ova afera već sedam meseci potresa Federaciju zbog nabavke uređaja vrednih 10,5 miliona KM za koje je utvrđeno da su beskorisni i precenjeni.

Nikada nisu ni podeljeni svim medicinskim ustanovama jer nije utvrđeno da li su ispravni. Nikada još nije okončana ni njihova verifikacija. U ovoj aferi saslušano je na desetine svedoka...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA