≫ 

Zatvorena biračka mesta u Mostaru, čekaju se rezultati

Građani biraju 35 većnika Gradskog veća, kao i novog gradonačelnika Mostara

  • 0
Izbori, Srbija, 2020, glasanje Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Birališta u Mostaru zatvorena su večeras 19 sati i sledi prebrojavanje rezultata. Kako prenose tamošnji mediji 100.834 registrovana birača glasalo je za 31 politički subjekt i 370 kandidata za gradsko veće.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, na lokalnim izborima u Mostaru do 16 sati glasalo je 38.692 birača, odnosno 40,32 odsto.

U Mostaru, prema poslednjem popisu stanovništva u BiH iz 2013. godine, ima oko 105.000 stanovnika, prenosi portal klix.ba.

Birači biraju 35 većnika Gradskog veća, kao i novog gradonačelnika Mostara.

Prema izbornim pravilima za Mostar, gradonačelnik se bira dvotrećinskom većinom od 35 većnika u Gradskom veću. U slučaju da nema potrebne većine, ide se u drugi krug glasanja, a ukoliko je ne bude ponovo, onda će odlučiti većina među većnicima prisutnim na glasanju.

Poslednji izbori pre 12 godina

Poslednji put u Mostaru su izbori održani 2008. godine, a sve se zakomplikovalo dve godine kasnije, kada je Ustavni sud BiH poništio posebna pravila za Mostar koja je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun.

Iako je Parlament BiH naredio da se donesu izmene Izbornog zakona BiH u delu koji se odnosi na Mostar, dogovor o tome nikada nije postignut.

Krajem oktobra 2019. godine je Evropski sud za ljudska prava naredio Parlamentu BiH da u roku od šest meseci omogući održavanje lokalnih izbora 2020. ili će to uraditi Ustavni sud BiH.

Posmatračima srpske liste onemogućeno da uđu

Posmatračima srpske liste "Ostajte ovde - zajedno za naš Mostar" jutros nije dozvoljeno na uđu na više biračkih mesta na lokalnim izborima u Mostaru, potvrđeno je Srni iz Izbornog štaba liste "Ostajte ovđe".

Prema rečima posmatrača, rečeno im je da ne mogu da uđu zbog poštovanja epidemioloških mera.

Predsednik Gradske izborne komisije Hilmo Ðidelija izjavio je da je upoznat sa problemom na biralištu u mestu Vrapčići, a da je posmatrače uputio da podnesu prigovor, a predsednicima biračkih odbora dao preporuku da svi posmatrači budu pušteni na biračka mesta.

- Koordinator izbornog procesa pozvao je predsednike biračkih odbora i dao preporuku da se svi posmatrači puste na biračka mesta - naveo je Ðidelija, prenosi RTRS.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA