≫ 

Preminula bivša atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović

U anketi „Sportskih novosti“ gde glasuju sportski novinari, tri puta je bila proglašena kao najbolja hrvatska sportistkinja, dvaput jugoslavenska

  • 9
Milka Babović Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

U Zagrebu je u subotu u 93. godini preminula bivša atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović.

Zbog zdravstvenih tegoba, uobičajenih boljki karakterističnih za osobe njenih godina, hospitalizovana je pre dva i po meseca. Bila je zaražena koronavirusom.

Milka Babović rođena je 27. oktobra 1928. u Skoplju, a u Zagrebu živi od 1948. godine gde studira hemiju na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu (1963.) sport i fizičko vaspitanje, hrvatski i nemački jezik. Govorila je engleski i nemački, služila se francuskim i ruskim.

Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama.

Na EP u Bernu, 1954., bila je peta na 80 metara s preponama. Prvakinja Jugoslavije bila je 17 puta, 27 puta rušila je državni rekord u nekoliko disciplina, 26 puta bila je članica reprezentacije, a dva puta prvakinja Balkana.

Od 1949. bavila se sportskim novinarstvom, a ostaće posebno upamćena po komentarisanju takmičenja u klizanju.

Babović je bila predsednica Sekcije sportskih novinara Hrvatskog novinarskog društva (danas Hrvatski zbor sportskih novinara) od 1974.-1978, a u dva mandata bila je članica Jugoslavenskog olimpijskog odbora.

U anketi „Sportskih novosti“ gde glasuju sportski novinari, tri puts je bila proglašena kao najbolja hrvatska sportistkinja, dvaput jugoslavenska.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    26. decembar 2020 | 12:51

    Umetnicko klizanje....Ptofesionalac divnog glasa....Laka joj zemlja...

  • JS

    26. decembar 2020 | 13:37

    Ode još jedna legenda Jugoslovenskog sporta, omiljena od muške i ženske publike. Nezaboravna su njene komemtatorske sposobnosti, posebno u Umetničkom klizanju. Sve je to ona dovela do savršenstva. Neće se u skorije vreme pojaviti, neko kao što je ona bila. Ceo život je posvetila sportu i ljubavi prema njemu. Pričaju generacije o njoj. Neka ti je laka zemlja, Milka Legendo.

  • Ngolo Kante

    26. decembar 2020 | 12:53

    Pamtimo je po umetničkom dojmu i prenosima klizanja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA