Užas u zagrebačkom parku Maksimir: Čoveka zapalili jer je homoseksualac?

Počeo sam da vičem: Upomoć! Gorim! U daljini su bili prolaznici. Od šoka nisam uspevao da skinem zakopčanu jaknu koja se na meni rastapala 100 na sat, ispričala je žrtva stravičnog napada

  • 3
Markov trg, hrvatska policija Foto: Tanjug/AP

Muškarac (50), radnik jedne zagrebačke gradske kompanije, napadnut je u subotu dok je šetao u parku Maksimir. Njega su dvojica napadača, ničim izazvano, zapalila, piše Jutarnji.

Naime, dvojica nepoznatih maskiranih muškaraca su ga, kako je ispričao policiji, prvo pitala za upaljač, a kad im je rekao da nema, pokušali su od njega da saznaju šta radi u parku. Nakon što im je od straha rekao da čeka prijatelja iako je zapravo išao samo da se prošeta, ubrzo ga je dočekalo iznenađenje - napad najverovatnije molotovljevim koktelom, a plamen je vrlo brzo zahvatio njegovu jaknu.

Zahvaljujući prisebnosti i pomoći prolaznika koji su začuli očajne vapaje u pomoć, 50-godišnjak je spasen i hospitalizovan s opekotinama 2. stepena u Klinici za traumatologiju u Zagrebu. I dok iz PU zagrebačke kažu da i dalje intenzivno rade na rasvetljavanju slučaja, povređeni muškarac, koji nije niti slutio da će praznike provesti u bolničkoj postelji, smatra da se "očito našao u pogrešno vreme na pogrešnom mestu".

- U subotu uveče sam se otišao da prošetam maksimirskom šumom jer u nedelju nisam radio. Živim blizu i često tamo odem na vazduh jer situacija s koronom nije bajna. Ušao sam na šetalište i hodao prema kipu sokola. Prošao sam kraj jedne klupice na kojoj su bila dva muškarca. Jedan me upitao: 'Imaš upaljač? Šta radiš? Koga čekaš? Kuda ti se žuri?' U strahu sam rekao da upaljač nemam i izmislio da čekam prijatelja koji još nije došao i produžio sam dalje. Kad sam se vraćao nazad, momci su ustali s klupice i kao fol počeli da se razilaze - priča žrtva.

On kaže da je nakon par koraka počeo da gori.

- Nešto me pogodilo u grudi, valjda molotovljev koktel. Vatra je bila na meni i počela je da se širi - priča za Jutarnji list dramatične trenutke subotnje večeri u maksimirskom parku 50-godišnji muškarac.

Rukama je pokušavao da skine plamteću jaknu, koju je nekako uspeo da svuče preko glave.

- Počeo sam da vičem: Upomoć! Gorim! U daljini su bili prolaznici. Od šoka nisam uspevao da skinem zakopčanu jaknu koja se na meni rastapala 100 na sat. Vatra se proširila sve do vrata po ovratniku, nagoreo mi je desni deo lica, čelo, opečen mi je vrat, leva šaka... Izgledam kao nakaza. Dotrčalo mi je u pomoć dvoje mladih, cura i dečko, koji su čuli da molim da se zove policija. Odvezli su me ubrzo u bolnicu - otkriva još 50-godišnjak, žalostan jer mu policija ne veruje.

- Nisam se ni s kim išao naći, ne koristim četove i ne upoznajem ljude na društvenim mrežama. Imam stari mobilni bez kamere, tako da sam uveren da je u mom slučaju ipak reč o iživljavanju na fizički slabijim osobama i sigurno su shvatili moju seksualnu orijentaciju.

- Naime, imam 49 kilograma. Mršav sam jako, ali žilav. Živimo u 21. veku i žalosno je što se događa. Gej jesam, ali to je moja lična stvar. Prvenstveno sam čovek koji pošteno 28 godina radi svoj posao u zagrebačkoj gradskoj kompaniji. Ne znam kako ću se ovakav vratiti na posao jer sam ruglo. U sekundi mi se promenio život - zaključuje opečeni 50-godišnjak koji će se još dugo oporavljati od zadobijenih povreda. Do tada se nada da će policija složiti mozaik subotnje drame i privesti licu pravde počinitelje koje, međutim, neće moći da prepozna jer je bio mrak i imali su medicinske maske na licima.

Policija istražuje

Iz PU zagrebačke u nedelju su samo kratkim saopštenjem oglasili o događaju u Maksimiru.

- Juče, 26. decembra oko 21.40 sati u Maksimiru, Maksimirski perivoj, u parku je 50-godišnjak teško povređen na način da je zadobio opekotine te mu je lekarska pomoć pružena u Klinici za traumatologiju, povrede za sada nisu kvalifikovane. U toku je utvrđivanje svih okolnosti ovog događaja - saopštili su iz zagrebačke policije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloje

    29. decembar 2020 | 11:14

    Pokazuju se ko su kao ljudi.Fasisti!!!

  • djenka

    29. decembar 2020 | 11:49

    Znači to je ta EU

  • Nebitno

    29. decembar 2020 | 23:24

    Zanimljivo je to kako se neki ljudi pozivaju na veru i mrze ili ubijaju nekoga samo zato sto je drugaciji.Sve i da je to greh,ko ste vi da sudite?Postoje toliko grehova na ovoj zemlji ali vi ubijate samo gejeve.Jedan je Bog i ako mislite da ste bolji covek i ako mislite da ste vernik a osudjujete nekoga,mrzite ili ubijate,zapitajte ste da li ste vaistinu vernik...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA