Potresna svedočanstva zemljotresa u Hrvatskoj: "Umalo dimnjak da mi ubije sina"

- Kada sam došao 1995. godine samo je bunar bio, i sada je srušeno sve - kaže meštanin Strašnika

  • 0
Strašnik Foto: Printscreen/Facebook/Večernji list

Nakon jučerašnjeg razornog zemoljotresa jačine od 6,2 stepena Rihterove skale, procenjuje se šteta koja je pričinjena u Petrinji, Glini i brojnim drugim mestima te banovine u Hrvatskoj.

Nova snažna podrhtavanja tla od jutros, i to u tri navrata, ponovo su uplašila brojne građane, prenosi "Večernji". Pored ostalih delova zemlje, radi se procena štete i u mestu Strašnik, koje je takođe bilo na udaru zemljotresa.

- Padali su dimnjaci, ovaj mi je umalo ubio dete. Sreća pa je izleteo sa traktora. Ne mogu da dođem k sebi. U ponedeljak smo sve popravili. Popravio sam, od onog (zemljotresa) je otišlo tri, četiri crepa, moglo je da se živji. Za četiri sata smo presložili. Sada je unutra sve srušeno. Spavao sam u Komarevu. Kada sam došao 1995. godine samo je bunar bio, i sada je srušeno sve - kazao je ogorčeni meštanin Strašnika.

- Ušla sam u kuću, a onda je sve počelo da se trese. Noćas u Komarevu spavala, nije mi bilo dobro. Ja sam se tresla sva, na “normabelima” sam spavala. Sve je popadalo. Katastrofa. Ne znam šta ću, kud ću - izjavila je žena iz Strašnika.

U Strašniku nadomak Petrinje nema kuće kojoj nije oštećen krov i popucali temelji. Kuća Katice Golubović sravnjena je do temelja. a ta 93-godišnja žena taman je izašla iz kuće kada je počelo sve da se trese.

Pripadnici hrvatske vojske koji su na terenu u ovom selu, počeli su sa sanacijom, odnosno uklanjanjem ruševina.

Podsećanja radi, zemljotres snage 4,9 stepeni Rihteru skale pogodio je jutros središnji deo Hrvatske. Potres je detektovan se u 6,15 sati na dubini od 10 kilometara sa epicentrom 37 kilometara jugoistočno od Zagreba i 18 kilometara zapadno od Siska.

Seizmološka služba hrvatske objavila je da je područje Petrinje jutros zatresla serija od tri potresa: u 6.15 sati snage 4,7 stepeni, u 6.26 sati 4,8 stepeni i u 6,29 časova magnitude 3,9 stepeni Rihterove skale.

Video: Sigurnosne kamere usnimile su trenutak kada je zemljotres pogodio crkvu: Unutra je bila žena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA