≫ 

Slovenački policajci tuže ministra zbog objavljivanja plata skoro 9.000 zaposlenih

Hojs je osumnjičen za zloupotrebu ličnih podataka u odnosu na druga krivična dela koja bi naškodila policajcima

  • 0
Slovenija, slovenačka policija, Foto-ilustracija: Shutterstock

Sindikat PSS, jedan od dva sindikata slovenačke policije, koji je ove nedelje započeo štrajk tražeći veće plate, podneo je krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Alesa Hojsa zbog objavljivanja dokumenta sa podacima o platama za skoro 9.000 pripadnika policije i zaposlenih u ministarstvu.

PSS tvrdi da je objavljivanje dokumenta prvog dana štrajka predstavljalo kršenje zakona. Hojs je osumnjičen za zloupotrebu ličnih podataka u odnosu na druga krivična dela koja bi naškodila policajcima, prenosi slovenačka agencija STA.

Sindikat tvrdi da je ministar organizovao, planirao i izvršio objavljivanje ličnih podataka, zvanja, policijskih jedinica i bruto zarada policajaca i istražitelja kao protivmeru štrajku kojim sindikat zahteva veću platu u skladu sa Sporazum iz 2018. kojim je okončan prethodni štrajk.

Ministar je tako ugrozio bezbednost određenih policajaca i istražitelja i naneo nepopravljivu štetu onim policijskim službenicima čiji je identitet promenjen zbog njihovog tajnog rada, i onima koji su izloženi određenim dodatnim rizicima, kažu u PS S.

Kako su neovlašćenim licima omogućeni pristup ličnim podacima policajaca i istražitelja, stvoreni su veliki poremećaji u unutrašnjoj bezbednosti države i šengenskog prostora, smatraju sindikalci.

Ministar je danas odbacio navode, rekavši da su podaci o platama policije i ministarstva javne informacije prema zakonu o sistemu plata u javnom sektoru. Objavljeni podaci nisu označeni kao poverljivi podaci, rekao je on za STA.

Video: Zemljotres prekinuo sednicu slovenačkog parlamenta

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA