Dodik o slučaju ikona: "Sarajevo je tu temu izdiglo na opšti nivo"

Dodik je naveo da su prilikom posete Lavrova impresije bile da političkom Sarajevu nije odgovarao ni Dodik kao domaćin, ni Lavrov kao gost

  • 13
Sergej Lavrov Milorad Dodik Sergej Lavrov i Milorad Dodik, Foto: Klix.ba/T.S.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ikona koju je poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu ostaje vlasništvo Banjalučanina i njegove porodice, a da je afera u vezi sa njom obračun političkog Sarajeva koje je, kako je naveo, bez ikakvog osnova tu temu izdiglo na opšti nivo.

Dodik je rekao da su "oni ostrašćeni", jer žele da se pokažu u borbi sa Rusima, ali i da se osvete na međunarodnom političkom planu, javlja RTRS, a prenosi Tanjug.

- Poručio bih im da dostave dokaze da je to bilo vlasništvo institucija Ukrajine i mi ćemo to vratiti uz izvinjenje da nismo znali da je to tako. Ali, oni to još nisu dostavili i nemaju nikakvih podataka o tome - rekao je Dodik u Banjaluci.

On je istakao da nema nikakvih dokaza da je nešto ukradeno, te da to ne tvrdi ni Ukrajina, kao ni da je nestalo ili da pripada nekoj njenoj instituciji.

Dodik je naveo da su prilikom posete Lavrova impresije bile da političkom Sarajevu nije odgovarao ni Dodik kao domaćin, ni Lavrov kao gost, te da je to pokazano ignorisanjem sastanka.

On smatra bi se, da je BiH normalna i pravna država, njeni organi, a ne on, raspitali da li ikonu zaista potražuje Ukrajina.

- Mi smo proveravali i na dan kada sam imao sastanak sa Lavrovim, Ukrajina ništa od toga nije potraživala, a nije ni mogla, jer je ta ikona privatna stvar, deo porodičnog nasleđa, te nije pripadala nijednoj instituciji, nigde nije zavedena po broju ili po nekom aktu - dodao je Dodik.

On je rekao da je ikona u trezoru u Istočnom Sarajevu i dodao da će učestvovati u postupku o ikoni, kao da se njegovi ljudi već saslušavaju u vezi sa tim.

Video: Dodik: Ukrajina nije tražila ikonu, ali ja ću je vratiti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bg

    17. januar 2021 | 18:59

    Covek bez obraza,nekada sa tadicem sada sa vucicem....

  • Sasa

    17. januar 2021 | 19:29

    Pokaj se gresnice!

  • salko

    17. januar 2021 | 18:25

    Ovdje je jedino pitanje ko bi bio dezurni krivac da nije Sarajeva?Sto je previse,previse je...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA