"Veličaju one koji su odsecali srpske glave uz 'Alahu akbar'": Reakcije na skandalozan snimak iz BiH

Snimak je nastao na obeležavanju godišnjice operacije "Munja 93"

  • 24
BiH Bužim Printscreen/Youtube/ATV

Snimak nekadašnjih pripadnika ozloglašene 105. Bužimske brigade na kome se vide ratne uniforme, ratna zastava BiH, a deca kliču "Alahu akbar!", pokazuje da u muslimanskim glavama rat još traje, izjavila je članoca Komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH Dušanka Majkić. Snimak je nastao na obeležavanju godišnjice operacije "Munja 93", prenosi ATV.

Prema njenim rečima iz Bužima je poslata strašna poruka za druga dva naroda koja žive u BiH, a međunarodna zajednica ćuti i još nema reakcije.

- Otvarati ovaj problem u parlamentu BiH i zajedničkim institucijama je uzaludno, jer svi bošnjački političari bili vlast ili opozicija stoje iza priče radikalnih islamista - ukazala je Majkićeva.

Ona je za "Večernje novosti" naglasila da zastrašujuće deluje povik i istakla da sve podseća na početak rata kada su se radikalni islamisti sakupljali u BiH.

- Dok Srbi u mnogim mestima stradanja na području Federacije BiH ne mogu da prisluže sveće svojim najmilijim, U Bužimu se vijore ratne zastave takozvane Armije BiH i šetaju se muškarci u ratnim uniformama - rekla je Majkićeva.

Ona ističe da radikalni islamisti ne miruju u FBiH, kao i da je radikalna islamska Bosna pokazana u Bužimu.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić upozorio je da se u Bužimu veličaju oni koji su "odsecali srpske glave u ratu".

- Ovakvim klipovima se šalju ratne poruke i podseća na odrede poput El mudžahedina koji su počinili stravične zločine, odsecajući srpske glave uz povike "Alahu akbar!" - rekao je on.

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je da je iz Bužima poslata primitivna i brutalna poruka, ali i pokazano pravo lice Bošnjaka.

- Nema nijedne vesti u Sarajevu ovom događaju. Za njih je normalno da vehabije viču "Alahu akbar!" i mašu ratnim zastavama. Ovo je lice bošnjačkog naroda koje veliča odsecanje srpskih glava i želi da se Bosna vrati u islamsko–osmanlijsku prošlost - ocenio je Galijašević.

Dekan Fakulteta za bezbednost u Banjaluci Predrag Ćeranić ukazao je da Sarajevo vešto izbegava teme radikalnog islama.

- Danas u Sarajevu žele da nametnu priču o uticaju Srbije i Rusije u BiH, a o radikalnim islamistima, dobrovoljcima iz BiH, koji ratuju širom sveta ili paradžematima - ćute. Tako se odnose prema Bužimu koji se ignoriše - rekao je on.

Novosti navode da su svi mediji u Sarajevu, potencirajući da se radi o provokaciji Bošnjaka, preneli vijest da je Srbinu iz Odžaka Damiru Kovačeviću napisana kazna od 200 KM, jer je na badnjak stavio srpsku trobojku, dok istovremeno iz međunarodnih krugova u BiH i građanskog Sarajeva nema osude snimka iz Bužima gde se jasno vide ratni barjaci i na kom deca kliču "Alahu akbar".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    19. januar 2021 | 12:49

    Da su Srbi ovako nesto uradili vec bi bilo help nato,help usa...agresija,genocid,zene i dijeca ba

  • Map

    19. januar 2021 | 12:45

    Da im nije amera davno nebi postojali, samo neka se deru stvar jos nije zavrsena

  • Aca

    19. januar 2021 | 12:40

    Da li oni znaju da smo mi vojno jaci od svih clanica bivse juge? Provociraju nas da pogresimo, ali mi ne gresimo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA