≫ 

EU kritikuje odnos Hrvatske prema migrantima: Nazivaju ga "sramotnim"

Procene govore da se u BiH nalazi između sedam i devet hiljada migranata

  • 7
Migranti, Bosna, Hrvatska Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

Deo poslanika u Evropskom parlamentu danas je oštro kritikovao postupanje hrvatskih vlasti prema migrantima na granici s BiH nazivajući ga "sramotnim".

U središtu rasprave o humanitarnoj situaciji izbeglica i migranata na spoljnim granicama EU danas se u Briselu, pored položaja migranata u kampovima u Grčkoj, našlo i pitanje migranata u BiH koji pokušavaju preko Hrvatske da uđu u Evropsku uniju.

Procene govore da se u BiH nalazi između sedam i devet hiljada migranata. Oko dve trećine boravi u prihvatnim centrima u Unsko-sanskoj županiji i u okolini Sarajeva, dok ostali pokušavaju da prezime spavajući u napuštenim objektima, ali i u šumama u blizini granice s Hrvatskom.

Evropski poslanici, kako prenosi Hina, pretežno levih i stranaka centra, tvrdili su da hrvatska policija prema migrantima postupa kršeći njihova prava i ocenili da je vraćanje migranata u BiH uz upotrebu sile "sramotno".

Oni su zatražili da EU mora da sprovede istragu i zaustavi takvo postupanje hrvatske granične policije.

Portugalka Isabel Santos je ispred kluba socijaldemokrata (S&D) rekla da odgovornost za nehuman položaj migranata, uz lokalne vlasti, deli i EU zbog "sramotnih postupaka graničnih policija država članica".

Sofija in'`t Veld je u ime kluba liberala u parlamentu (Renew Europe) prozvala Komisiju i Veće da ne čine dovoljno kako bi rešili položaj migranata i sprečili nasilje nad njima na spoljnim granicama Unije i zatražila punu istragu tih praksi i Fronteksa, EU Agencije za evropsku graničnu i obalsku stražu.

Malin Bjork je u ime "Levice" rekla da druge članice "treba Hrvatskoj jasno da stave do znanja da neće ući u Šengen dok ne prestanu brutalnosti".

Te brutalnosti nisu "navodne", tvrdi ona, pozivajući se na 1.500 stranica svedočanstava o njima i zaključila da postoji "sramotno nasilje na granicama EU, politika `pushbackova` i izostanak solidarnosti".

HDZ-ov poslanik u EU Karlo Resler je u odgovoru na prozivanje hrvatskih vlasti za nezakonito postupanje prema migrantima izjavio da je reč o "neutemeljenim i političkim motivisanim napadima na Hrvatsku, Grčku, Fronteks, ali u suštini na evropsku politiku zaštite granice".

- Pravi uzroci ove humanitarne situacije su u propusnim granicama i manjku graničnog i institucionalnog kapaciteta Bosne i Hercegovine, ali i u ne uvek dovoljnom evropskom angažmanu u našem neposrednom susedstvu - nastavio je Resler.

Tonino Picula iz SDP je u raspravi ocenio da je situacija na granici BiH i Hrvatske "sve gora i dodatno podvlači nefunkcionalnost institucija Bosne i Hercegovine i dotrajali dejtonski sistem".

- Finansijska podrška EU je potrebna, ali novčana pomoć neće rešiti u osnovi politički problem - upozorio Picula.

Predstavnica portugalskog predsedništva Veća EU, portugalska ministarka za evropske poslove Ana Paula Zacarijas, u obraćanju poslancima EP ocenila je da stanje na spoljnim granicama "zabrinjava" i da je za trajno rešenje potrebna reforma sistema azila u EU.

Video: Migranti maltretiraju službenicu republike Srbije: Teraju je da ljubi molitveni tepih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    20. januar 2021 | 09:41

    Nisam simpatizer Hrvata.Ali su ovoga puta u pravu.Tako se čuva država i svoj narod.

  • Antun-Tunja

    20. januar 2021 | 09:27

    Tko voli ovakove simpatiće ljude neka ih sebi vodi i primi doma?Moraju se ovi likovi upoznati da postoje Zakoni i mjesta gdje se prelazi DG, ma o kojoj se državi to radilo.Usput a nije zgorega nek se raspitaju malo kod Knindža,kako se poštiva RH i kako se suprotno više-manje prolazi

  • R9

    20. januar 2021 | 07:05

    Klasicni nacisti... Mada i ovi migranti, nije da bas nikad ne zasluzuju batine. Ko copor pasa su.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA