≫ 

Paspalji nisu mogli da se vrate posle "Oluje": Župnik prisvojio srpsku kuću za 13 evra mesečno

Kada su Paspaljevi došli da traže svoje stvari župnikova žena je iz kuće izbacila crnu kesu i zatvorila vrata

  • 6
Zupnik Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić Printskrin: Youtube/Topnet Topusko TV

Župan sisačko-moslavački Ivo Žinić, istaknuti HDZ-ovac sa Banije, godinama je državi plaćao 100 kuna, oko 13 evra, za život u kući Srbina iz Gline Jovana Paspalja, čija porodica je nakon "Oluje" glavom bez obzira živote spasavala odlaskom u Srbiju, a od 2008. godine župan više nije plaćao ni taj mesečni iznos.

Jovan Paspalj i njegova supruga Mira više nikada nisu uspeli ni da zakorače u svoju kuću, koju su sami izgradili, pišu Novosti.

Kako je tužna Paspaljeva sudbina bila u vezi sa njegovom kućom u Glini, najbolje pokazuje svedočanstvo članova njegove porodice, pošto je Jovan u međuvremenu preminuo u Srbiji.

Njegova supruga Mira je za zagrebačke novine opisala šta se dogodilo kada je njena majka došla pred vrata kuće da joj Žinići predaju lične porodične stvari.

- Kada je moja majka došla oko 1996. godine da zamoli gospođu Nenu, suprugu Ive Žunića, koju svi odranije jako dobro poznajemo, da joj preda neke stvari iz kuće, ona je otvorila vrata i rekla joj: "Čekaj tu na ulazu" - ispričala je Mira Paspalj.

- Donela joj je jednu crnu vreću sa tavana u kojoj su bile dečje diplome, štedne knjižice i ostali dokumenti, bacila joj to i zatvorila vrata. Nije je ni pustila u kuću - ispričala je Mira.

Meštani kažu da Jovan sa ratnim zbivanjima nije imao ništa, da nikada nije gledao ko je koje nacionalnosti, ali ga je nakon "Oluje" bilo strah za porodicu.

- Njemu je sve to teško palo, oboleo je nakon što je izgubio kuću i tu je muku dugo držao u sebi - kaže Radomir Paspalj, Jovanov rođak koji dodaje da su Paspaljevi gradili svoju kuću uz puno ljubavi, "kao kapelicu".

- Bila je prava domaćinska, veća od 100 kvadrata, sa garažom, kotlovnicom, primer u Glini.

Jovan je želeo da se vrati, ali su deca odlučila da ostanu u Srbiji, ali sve i da su htela ionako u svoju kuću više nisu mogli, jer se nju uselio župan Žinić.

- Nikada ništa Jovan nije javno govorio o kući i novom stanaru u njoj - kažu meštani.

Zna se da je Jovan odbio ponudu Ive Žinića da mu za tadašnjih 50.000 nemačkih maraka proda kuću u kojoj se župan sa porodicom već uselio.

Nakon toga je država ponudila Jovanu Paspalju 80.000 maraka za kuću i početkom 2000. godine potpisan je ugovor. Ali Žunić je ostao da živi u kući kao da je njegova, plaćajući 13 evra mesečno. Do 2008, kada je i to prestao. Zna se da je tražio da postane vlasnik tako što bi kuću otkupio od države, ali mu država nije odgovarala na taj zahtev.

U međuvremenu je ustanovljeno da poseduje i druge nekretnine i po hrvatskim zakonima više nema nikakvih prava na otkup kuće koju je država kupila od nesrećnog Jovana Paspalja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    20. januar 2021 | 12:30

    Koliko ima nesrecnih Paspalja iz SAO Krajine,sva oduzeta imovina treba da se vrati ljudima cija je ,jer niko nece izgraditi srecu na tudjoj nesreci

  • Brka bre

    20. januar 2021 | 12:47

    Sramota za tu njihovu ljepa nasa i politike HDZ koje sve prisvaja samo da oteraju srbe zalosno a jos gore za njihove svestenike koji uce omladinu na mrznju i osvetu bas vidise koje papa pravi ustasa ?

  • Milan

    20. januar 2021 | 13:56

    NDH

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA