≫ 

Za zlostavljanje prijavljeno više profesora Akademije u Zagrebu: Na spisku i jedna profesorka

Za zlostavljanje je Akademiji stiglo više od 10 prijava

  • 0
Tužna žena, plač Foto: Pixabay

Sve je više prijava protiv seksualnog nasilja, uznemiravanja ili diskriminicije i u Hrvatskoj, nakon što je lavina krenula u Srbiji, prijavama glumica koje su optužile vlasnika škole glume Miroslava Miku Aleksića za seksualno zlostavljanje.

Sarajevske glumice su zatim pokrenule Fejsbuk stranicu "Nisam tražila", na koju se slivaju stotine ispovesti takođe zlostavljanih, napadanih, omalovažavanih glumica, ali i mnogobrojnih drugih žena u regionu - BiH i Srbiji, Hrvatskoj i šire.

Podstaknuta tim pokretom, nekoliko kanala za prijave otvorila je i Akademija dramske umetnosti u Zagrebu (ADU) na koju je samo do juče uveče pristiglo čak 11 prijava, kaže dekan Franka Perković Gamulin za 24sata.hr.

Tri prijave su podnele neanonimne osobe, ostalih osam je anonimnih, putem formulara dostupnog online.

Pet prijava se odnosi na ukupno četiri profesora koji su i dalje u radnom odnosu s Akademijom, dok se ostale prijave odnose na tri penzionisana, odnosno na jednog bivšeg spoljnog saradnika ADU-a.

Kako piše 24sata, ima i prijava protiv jedne profesorke, dakle žene, koja je u radnom odnosu. Na pitanje jesu li prijavu protiv nje podnele studentkinje, sadašnje ili bivše, ili muški studenti, dekan je odgovorio kako se sve prijave odnose na seksualno zlostavljanje, seksualno uznemiravanje ili diskriminaciju.

- Najveći broj njih tiče se upravo toga, bez obzira radi li se o nastavniku ili nastavnici - ističe Perković Gamulin.

Za anonimne prijave se ne može, dodaje, utvrditi u nekim slučajevima jesu li ih podneli muškarci ili žene. Uopšteno, ima prijava i sadašnjih, i bivših studenatkinja odnosno studenata.

- Prema prijavama je čak i laiku odmah jasno o čemu se radi, ali sve dalje prepuštamo pravnicima na procenu. Ne želimo da pogrešimo u koracima pa da se dogodi greška zbog koje će neki eventualni krivični proces pasti u vodu. U kontaktu smo s advokatima, čekamo i saradnju s pravobraniteljkom za ravnopravnost polova - ističe Perković.

Očekuje da će konkretni potezi uslediti već kroz nedelju dana ili najviše dve - pa i oni koji se tiču eventualnih prijava prema počiniteljima.

Radnu grupu za prikupljanje podataka o eventualnim slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti polova i diskriminaciju na ADU, osim izv.prof.art Franke Perković Gamulin, čine doc.art. Zvonimir Jurić, doc.art. Hana Jušić, doc,art. Jasna Žmak i Martina Marasović. Sledeći sastanak imaju u ponedeljak gde će nakon konsultacija s doneti odluke o modusima sankcionisanja.

Video: Nemojte vi suditi pre suđenja: Burna reakcija advokata Mike Aleksića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA