≫ 

Milanović i ranije napustio skup zbog ustaških simbola: Rekao da neće učestvovati u "gaženju žrtava"

Kabinet hrvatskog predsednika potvrdio je da je Zoran Milanović napustio obeležavanje godišnjice vojno-policijske akcije Maslenica u Zadru zbog ustaških simbola

  • 9
Zoran Milanović Foto: Tanjug/HINA/Dario Grželj

Predsednik Hrvatske i vrhovni komandant Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović trebalo je da učestvuje u programu obeležavanja 28. godišnjice operacije "Maslenica '93." u Zadru. Ipak, Milanović je odbio učešće u protokolu i vraća se u Zagreb. Razlog za to je saznanje da u protokolu učestvuju i dve osobe koje na sebi imaju ustaška obeležja "Za dom spremni".

Kabinet hrvatskog predsednika potvrdio je da je Zoran Milanović napustio obeležavanje godišnjice vojno-policijske akcije Maslenica u Zadru zbog ustaških simbola.

Prethodno je Milanović u telefonskom razgovoru premijera Andreja Plenkovića, kako se navodi, upozorio da je neprihvatljivo da, prema zvaničnom protokolu obeležavanju te godišnjice prisustvuju osobe sa ustaškim obeležjima, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Predsjednik Republike Zoran Milanović došao je u Zadar na obilježavanje 28. obljetnice VRO Maslenica 93. i nakon što je...Posted by Ured predsjednika Republike Hrvatske on Петак, 22. јануар 2021.

U saopštenju se navodi da je Milanović došao jutros u Zadar, a nakon što je uočeno da se među učesnicima obeležavanja godisnjice nalaze i osobe sa ustaškim obeležjima i pozdravom "Za dom spremni", pozvao je premijera Plenkovića i odlučio da se vrati u Zagreb.

- Budući da je nakon toga utvrđeno da i prema službenom protokolu obeležavanja učestvuju osobe koje na sebi imaju ustaška obeležja i pozdrav, predsednik Republike otkazao je učešće u programu - navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da su se, po naređenju Milanovića kao vrhovnog komandanta, nakon prvog dela svečanosti iz programa obeležavanja povukli načelnik Glavnog štaba OSRH admiral Robert Hranj i svi vojni komandanti.

Nekolicina pripadnika HOS-a koji su se pojavili na obeležavanju akcije sa zastavama i natpisima "Za dom spremni" je pred novinarima izjavilo kako su oni deo protokola, dok je deo njih i govorio kako im ne treba protokol i da, kako su istakli, "nisu bili ni zvanično pozvani ni u Domovinski rat".

HOS-ovac Ante Baraba Knez je rekao kako su oni kao udruženje dobili zvanični poziv od Zadarske županije, prenosi Večernji list.

- Neka Milanović dođe pred mene i neka mi kaže da mu smeta, ja ću mu reći razlog. Ja i moja braća smo pod ovim znakom krv prolili. Ovo nije incident, ma kakav je ovo incident - izjavio je ovaj HOS-ovac ističući kako je kao sekretar udruženja HOS dobio poziv na obeležavanje kao predstavnik braniteljskog udruženja od Zadarske županije.

Inače, hrvatski predsednik je to isto uradio i u maju prošle godine u Okučanima, kada je zbog ustaških simbola napustio obeležavanje godišnjice vojno-policijske akcije Bljesak.

Milanović je odlučio da napusti obeležavanje nakon što je jedan muškarac istakao majicu s ustaškim natpisom.

- Jedan učesnik se skinuo u odoru sa znakom "Za dom spremni" i ja u tome ne želim da učestvujem. To je namerna provokacija, smatram to gaženjem žrtava i sećanja na ovaj događaj. Ubuduće gde god bude ovakva situacija, ja u tome neću učestvovati. Premijera i predsednika sabora razumem, oni moraju - rekao je Milanović.

Taj natpis stajao je i na vencu koji je doneo neko iz protokola.

Video: MIlanović zbog natpisa Za dom spremni napustio obeležavanja akcije Bljesak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA