≫ 

U Hrvatskoj (ne) obustavljaju imunizaciju stanovništva, nedostaju im vakcine

Direktor HZJZ Krunoslav Capak je rekao da ima dovoljno vakcina da se primi druga doza, ali da će nakon toga morati da dođe do obustave vakcinacije usled nedostatka Fajzer cepiva. S druge strane premijer Penković tvrdi da imunizacija stanovinštva neće biti obustavljena, već da je to, kazao je, normalno kada na red dolazi revakcinacija

  • 7
Vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Hrvatska će morati da obustavi imunizaciju stanovništva protiv korona virusa, jer joj nedostaje Fajzerovih vakcina, rekao je danas direktor HZJZ Krunoslav Capak.

- Uspećemo da vakcinišemo drugom dozom sve koji su primili prvu, ali ćemo morati da obustavimo imunizaciju, jer nemamo dovoljno Fajzerovih vakcina - rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalog štaba.

Dodao je da je i proizvođač Moderna isporučila određenu količinu vakcina, ali da je Hrvatska juče obaveštena da će se kasniti sa novim isporukama.

- Mi nismo zadovoljni s isporukom, to je daleko od onoga što smo dogovarali. I još nam se dodatno otežava situacija, jer su nam na početku dali veće količine, koje se sada smanjuju - rekao je Capak, preneo je hrvatski portal Index.

Direktorka zagrebačke Infektivne kllinike Alemka Markotić je rekla da nije sve samo politika.

- To je nova vakcina i potrebni su veliki kapaciteti da se proizvede velika količina. Sprovode se skupe i zahtevne kontrole, one sve moraju biti uredne da bi vakcina bila puštena na tržište - rekla je Markotić.

Dodala je da ne postoji proizvođač koji ima savršene sve serije i to može biti jedan od razloga zbog kojega će isporuke možda kasniti, preneli su hrvatski mediji.

Naknadno je premijer Andrej Plenković "ublažio" Capakovu izjavu i rekao da neće biti obustave vakcinacije.

- Ne zaustavlja se cepljenje. Nego imamo fazu docepljivanja, otprilike 21. dan od prve doze. Trebali biste primiti drugu. Kako je cela dinamika isporuke cepiva, normalno da će HZJZ voditi računa o kalendaru da bi svi koji su primili prvu dozu dobili i drugu - rekao je Plenković.

On je pojasnio da je rasprava na Evropskom veću bila o tome da se treba držati dogovorenih načela. To je da se cepivo distribuira u zavisnosti od broja stanovnika, ali proporcionalno mora biti isto. I da se drži dinamike kakva je inicijalno dogovorena, pojasnio je premijer.

- Moramo paziti da cepivo ne 'kidnapira', da ne dobiju zemlje koje bi platile veći iznos po dozi. Bit je da nam stignu dogovorene količine - zaključio je Plenković.

Podsetimo, u Hrvatskoj su u poslednjih 24 sata bitku sa korona virusom izgubile još 32 osobe, među kojima su i dve mlađe osobe stare 28 godina.

Kako su saopštili nadležni u pitanju su bile osobe koje su bolovale od autoimunih i malignih bolesti.

Video: Gužva ispred Beogradskog sajma: Veliki broj građana prijavio se da primi vakcinu protiv korone

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA