Prve doze u vakcine u Crnu Goru stižu u februaru: Građani će birati između tri opcije

Prvo će biti vakcinisani korisnici staračkih domova, odnosno osoblje koje radi sa njima

  • 0
Vakcina koronavirus Vakcina / Foto: Tanjug/AP

Prve doze vakcina protiv korona virusa u Crnu Goru stići će početkom februara, a građani će moći da biraju između ruske vakcine "Sputnjik V", kineske Sinofarm i vakcine kompanija Fajzer i Bajontek, izjavila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Kako je rekla za Vijesti, vlada je dogovorila ili je u finalnoj fazi dogovora za nabavku 250.000 doza vakcina protiv korona virusa za prvi kvartal ove godine.

Jelena Borovinić Bojović Jelena Borovinić Bojović / Printskrin: Rtcg.me

Borovinić Bojović pozdravila je nameru svih onih koji žele da Crnoj Gori doniraju vakcine, ali je naglasila da svaka takva donacija mora da prođe strogu proveru.

Ona je naglasila da je plan vlade da se počne imunizacija vakcinama koje imaju evropski serifikat i da se zbog toga radi sve da Fajzerova vakcina što pre stigne u zemlju.

- Mi smo u finalnim pregovorima sa Fajzerom, i u dogovoru smo za nabavku dovoljne količine vakcina za prvi kvartal ove godine. Planirana je nabavka 50 hiljada doza vakcina, a koje u svim zemljama, u regionu i svetu stižu etapno. Prva količina koja bi trebalo da stigne u Crnu Goru, trebalo bi da bude 12 hiljada vakcina, a onda do tih 50 hiljada u prvom kvartalu, odnosno odmah u sledecem mesecu - rekla je Borovinić Bojović.

Kao je naglasila, ugovor sa Fajzerom je u fazi finalizacije i očekuje se da bude potpisan svaki dan.

Ona je dodala da će prvo biti vakcinisani korisnici staračkih domova, odnosno osoblje koje radi sa njima.

Beogradski sajam, vakcinacija Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Nakon toga kreće se sa vakcinacijom osoba starijih od 80, 75, 70, približavajuci se prema 65. godini starosti. I naravno veoma važno zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji odbrane, kompletno medicinsko osoblje - rekla je ona.

Kako je dodala, potpisan je ugovor i sa Rusima, kojim je zatraženo 50 hiljada vakcina.

- Očekujemo veoma brzo dolazak vakcina u Crnu Goru. Sa kineskom vakcinom, u završnoj smo fazi, očekujemo potpisivanje finalnog ugovora, predugovor je već završen. Ovim ugovorom traženo je 150 hiljada doza vakcina, od čega je dosta veliki procenat, obećano da će biti donacija - rekla je Borovinić Bojović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA