U mestu kod Petrinje za dan nastalo 10 novih rupa: Reč je o vrtačama, pojavile bi se i bez potresa

Zemljotres je stvorio 45 vrtača, a one se, objašnjavaju stručnjaci, na ovom podneblju mogu stvoriti bilo gde

  • 5
Petrinja, zemljotres, rupa

Foto: Tanjug/HINA/DANIEL KASAP

U Mečenčanima, mestu 25 kilometara udaljenom od Petrinje, mesta u Hrvatskoj koje je u prethodnom periodu pogodio ogroman broj zemljotresa, u petak je nastalo desetak novih rupa u zemlji.

Geofizičar Božo Padovan rekao je, gostujući u Novom danu na N1, da pojava rupa, odnosno vrtača, nije ni neobjašnjiva ni iznenađujuća - izazvao ju je jak potres.

- Pre 10 do 12 hiljada godina teren je bio građen od krečnjaka, koji sada vidite na površini. U holocenu je reka Sunja donela pretežno šljunkovit materijal. Uz to treba dodati i vodu. Dolazi do otapanja krečnjačke stene. Voda ispire šljunkovitu komponentu. Rupe bi se s vremenom pojavile i same od sebe - rekao je, dodavši kako se te rupe zapravo zovu vrtače.

Zemljotres je stvorio 45 vrtača, a prisutna su dva problema, navodi Božo Padovan. Prvi je otvaranje u blizini kuća gde ljudi žive, a drugi je saznanje da tamo mogu intenzivno da se otvaraju.

Na pitanje može li se vrtača otvoriti ispod temelja kuće, odgovorio je: "Naravno. Vrtača se tamo može otvoriti bilo gde".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istoricar

    23. januar 2021 | 23:48

    Samo da ne izadje na videlo ono sto su zakopavali... Nije slucajno sto je tamo udario zemljotres pogledajte istoriju rata i to mesro gde su klali decu zene uvodili ih u crkve i sve ih ubijali! Ne da bog srbina svog!

  • N.banovci

    23. januar 2021 | 22:36

    Eto sad imaju septicke jame za ubuduce

  • eeeeee

    23. januar 2021 | 22:18

    Joj ne lupetajte molim vas , nista se ne desi samo od sebe!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA