Infektolog otkrio koliko se dece leči od postkovid sindroma od kog je preminuo dečak (11) u Zagrebu

On kaže da smrtnost nije velika, ali se povećani broj malih bolesnika beleži od jeseni, pa tako i povećani broj postkovid sindroma

  • 1
Bolnica, korona, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Na klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" u Zagrebu noćas je preminuo 11-godišnji dečak. Bio je zaražen korona virusom. To je ujedno u Hrvatskoj i prvi smrtni slučaj deteta preminulog od postkovid sindroma, a takvih je slučajeva sve više.

Nije tačno poznato koliko ima slučajeva ovog sindroma, ali se upravo formira mreža praćenja u Hrvatskoj, izjavio je za portal HRT-a infektolog Goran Tešović, šef Zavoda za infektivne bolesti dece pri Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević".

Infektivna je, kaže, dosad ukupno imala oko 15 malih bolesnika. U ovom trenutku četvoro dece je u Infektivnoj i leči se od tog sindroma. Prvog su, dodaje, imali u maju i poznaju taj sindrom. Prvi slučajevi su u literaturi opisani u proleće u Italiji, te u Velikoj Britaniji i SAD-u.

- To je dijagnoza koja se traži pri primanju deteta i primenjuju se dijagnostički kriterijumi CDC i SZO. Postupa se prema preporukama međunarodnih stručnih društava. Ovo je prvi put da se završilo sa smrtnim ishodom. Smrtnost nije velika, ali je opisana - ističe Tešović.

Povećani broj malih bolesnika se beleži od jeseni, pa tako i povećani broj multisistemskog upalnog sindroma (MIS-C), i to počevši od oktobra. Ovo dete je, napominje, od početka imalo tešku kliničku sliku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun pokatoliceni srbin

    24. januar 2021 | 17:23

    A gde su im oni sto su dnevno po pedeset sezdeset umirali oni su nebitni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA