Profesor koji je prijavio kolegu sa Veterine: "Puno je dokaza, verujem da je devojkama bio pakao"

Profesor s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu pomogao je bivšim studentkinjama s njegovog fakulteta koje su optužile jednog njegovog kolegu i podneo prijavu

  • 2
Devojka, tuga, uznemiravanje, silovanje Foto: Shutterstock

Nakon godina ćutnje mnoge žene u Hrvatskoj i susedstvu progovaraju o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju tokom karijere. Na zagrebačkim fakultetima sve je više prijava bivših i sadašnjih studentkinja koje iznose optužbe protiv svojih profesora.

O tome su danas u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog  na HRT-u od 7.30 govorili docent s Akademije dramskih umetnosti u Zagrebu Jasna Žmak, advokat Višnja Drenški Lasan, psiholog iz Ženske sobe Marijana Senjak i profesor s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu Tomislav Gomerčić.

Profesor s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu Tomislav Gomerčić pomogao je bivšim studentkinjama s njegovog fakulteta koje su optužile jednog njegovog kolegu i podneo prijavu.

- Ima puno i konkretnih dokaza, od diranja, pa čak i skidanja grudnjaka i takvih stvari - rekao je Gomerčić, prenosi Index.hr.

Naveo je i primer nedavanja potpisa kako bi studentkinja više puta dolazila kod profesora.

- Očigledno je da se gomila studenata izuzetno neugodno osećala u njegovom društvu. Verujem da je tim studentkinjama to bio pakao - rekao je Gomerčić.

Dodao je kako on sam nije znao, ali da je velika većina studenata znala i bila svesna, a očigledno i ljudi koji su bili blizu tog profesora.

- Bile jesu očigledne prijave i pre, službene ili neslužbene, očigledno se znala ta atmosfera - rekao je Gomerčić dodavši da mu je neshvatljivo da se ništa nije ranije preduzelo.

Docent s Akademije: Imamo 26 prijava

Docent s Akademije dramskih umetnosti u Zagrebu Jasna Žmak istakla je kako je dekan videvši da se deo prijava odnosi na njihov fakultet odlučila da otvori kanal za prijavu i pozove ih da prijave takve slučajeve.

- Danas imamo 26 prijava - rekla je Žmak. Dodala je da su kontaktirali kancelariju ombudsmana koji će im funkcionisati kao neka vrsta pravne pomoći. Sprovodiće i interne disciplinske postupke za one optužene profesore koji i dalje rade na fakultetu.

- Važno je da se dogodila ova jedna šira mobilizacija gde je puno žena odlučilo da počne da govori o tome i mislim da je ovo tek početak jedne priče koja će još dugo trajati - poručila je Žmak.

Da podsetimo, profesor Veterinarskog fakulteta u Zagrebu udaljen je s radnog mesta pošto su ga studentkinje prijavile za seksualno zlostavljanje.

Iz uprave Fakulteta je saopšteno da je protiv profesora pokrenut disciplinski postupak.

Video: Profesor Veterine suspendovan zbog seksualnog zlostavljanja

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    26. januar 2021 | 10:51

    Znate li sta se desava na drzavnim fakultetima u Beogradu!? Na medicinskom konkretno ko neda prolazu ocenu bez mita ili seksa. Da hoce oni koji su nadležni reagovali bi ali... Nema ko da reaguje isto kao i sa ovim glumicama, deca su niko i nista ovi su neko i nesto i zato omladina cuti jer ne mogu im nista.

  • Bice svega

    26. januar 2021 | 12:35

    Narod se osvescuje, sada ce da krenu da prijavljuju i pevacice, konobarice, kasirke, radnice po kladionicama... one na dnevnom nivou trpe raznorazne seksisticke i uznemiravajuce komentare. Novo doba je doslo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA