≫ 

"Skupile smo 3.000 ispovesti zlostavljanih žena za 8 dana, zato nam prete i hakuju nas"

Žene koje su pokrenule regionalni Me Too pokret, stranicu ‘Nisam tražila‘, otkrivaju detalje pokreta koji povezuje hiljade žena

  • 8
Tužna, tuga, tužna žena Foto: Unsplash.com

Nismo očekivale da će u samo tri dana naš inboks biti pretrpan hiljadama potresnih ispovesti, a da će stranicu pratiti čak 36.000 ljudi, ispričale su za Jutarnji devojke koje anonimno objavljuju mučna svedočanstva žena.

Otkako je glumica Milena Radulović optužila za silovanje profesora glume i reditelja Miroslava Aleksića, na Fejsbuk stranici pokrenuta je grupa 'Nisam tražila' koja je postala platforma koja povezuje hiljade žena iz čitavog regiona.

Četiri administratorke te stranice dosad su podelile na hiljade traumatičnih priča, a kažu da zbog toga dobijaju pretnje i da pokušavaju da ih hakuju.

Policijske istrage su pokrenute, a brojni fakulteti i škole pokrenule su i sopstvene istrage, odnosno pozvali su studente da progovore o zlostavljanjima unutar tih institucija.

Jutarnji list razgovarao je s Asjom KrsmanovićAnom TikvićNadine Mičić i Mateom Mavrak, bivšim studentkinjama Akademije scenskih umetnosti u Sarajevu, koje su i pokrenule čitavu stvar nakon ispovesti Milene Radulović. Na Fejsbuku su, kažu, pokušali da ih zastraše, ali ne samo njih nego i sve one koji dele anonimne iskaze.

- Nismo očekivale da će u samo tri dana naš inbox biti pretrpan hiljada potresnih ispovesti, a da će stranicu pratiti čak 36.000 ljudi. Ubrzo nakon toga, stranica je bila prijavljena i time je onemogućeno slanje poruka. Bilo je i pokušaja provaljivanja u naše privatne Fejsbuk profile, ali i to smo rešile uspešno - ispričale su devojke.

Dosad su, u osam dana, preko stranice 'Nisam tražila', dobile više od 3.000 prijava za polno zlostavljanje.

- Jasno nam je da je ovu temu u javnom prostoru pokrenula glumica i da su se zatim oglasile mnoge druge javne osobe, ali ne treba zaboraviti da je nasilje prisutno u svim društvenim sferama, u svim profesijama, kao što smo imali priliku da vidimo u anonimnim izjavama koje objavljujemo na našoj stranici. Upravo zato je važno da se ovoj temi pristupi na mnogo širi način i  da pokuša da se ustanovi šta je to u našim društvima što sprečava osobe da prijave nasilje. Važno nam je da se upotrebljava ispravna terminologija, da se ne koristi krinka novinarske objektivnosti za pokušaje relativiziranja slučajeva i da se osobama koje su doživele nasilje da prostor da ispričaju svoja iskustva - zaključile su devojke.

Video: Saslušana i glumica Iva Ilinčić o slučaju zlostavljanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A sta cemo

    26. januar 2021 | 12:40

    Sta cemo sa radnicama u fabrici, prodavnici, na trafici, u kladionici? Sta cemo sa konobaricama, recepcionerkama? Kada cete pisati o zenama koje rade kod privatnika, o zenama koje nisu poznate i uspesne, a svakodnevno trpe nasilje ili neprimerene komentare?

  • Zeljko

    26. januar 2021 | 11:59

    Da takvo maltretiranje postoji vekovima, to je svima jasno, medjutim da bi se to resilo, iznad svega treba odgovarajuci zakon, na zalost, usvajanje takvog zakona, je dug i trnovit put..

  • LOSMI73

    26. januar 2021 | 12:11

    A kada će te pitati o muškarcima kako ih zene zlostavljaju. Evo na primer ja sam bio u braku i imao vezu sa jednom Radom sa Galenike. Zbog nje sam ostao bez žene deteta, to je očekivala...e krenuli dalje zajedno pa raskinuli pomirili...i dalje me zlostavlja kao da sam budala na moje volim te ljubim te dolira se provocira...ma sve žene samo žele sex sve su iste! A posle kukaju kad ih nagazio!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA