Ambasador Ukrajine i Turković saglasni oko ikone koja je data Lavrovu: "Što pre rasvetliti slučaj"

Ambasador Ukrajine je rekao da njegova zemlja nikada nije dala dozvolu za izvoz ikone

  • 8
Sergej Lavrov

Foto: Tanjug/AP

Ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković i ambasador Ukrajine za Hrvatsku i BiH Vasilij Kirilič usaglasili su se danas da je važno što pre rasvetliti slučaj koji se odnosi na ikonu, koja je 14. decembra 2020. godine uručena šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Kako je saopšteno iz tog resora, ambasador Ukrajine je rekao da njegova zemlja, kako se navodi, nikada nije dala dozvolu za izvoz ikone i da ovaj predmet predstavlja kulturnu vrednost od državnog značaja.

Ambasador, navodi se, zahteva da predmet bude izuzet od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini i traži da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata, koji bi zajedno sa ekspertima iz Bosne i Hercegovine, utvrdili sve okolnosti vezane za ikonu.

Turković je, dodaje se, upoznala ambasadora o koracima koji su preduzeti u BiH nakon što je Ukrajina uputila notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH i o postupanju bosanskohercegovačkog pravosuđa u ovom slučaju.

- Obzirom da je cela situacija opteretila odnose naše zemlje i Ukrajine, ministarka Turković je izrazila nadu da će nadležne institucije u narednom periodu što pre rešiti ovaj slučaj - navodi se, između ostalog, u saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu resora spoljnih poslova BiH.

Video: Dodik: Ukrajina nije tražila ikonu, ali ja ću je vratiti

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AG

    26. januar 2021 | 14:46

    Naravno da je vrati,a i da odgovara

  • Рке Коке

    26. januar 2021 | 14:53

    Е мој Миле,, а наслеђена икона!!

  • Buki

    26. januar 2021 | 15:39

    Ne bi je Lavorov odmah vratio da je sve cisto. Sreca za Komsica I Izetbegovica sto se u to nisu upleli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA