Zakon o slobodi veroispovesti već na Ustavnom sudu

Zakon je danas stupio na snagu

  • 1
Zastava Crna Gora Crna Gora / Foto: Pixabay.com

U danu stupanja na snagu Zakona o slobodi veroispovesti nevladina organizacija Montenegro International (MI) podnela je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu njegove ustavnosti.

Ova NVO od Ustavnog suda traži i da donese naredbu o obustavi izvršenja osporenih članova Zakona, do konačne odluke suda jer bi, kako tvrde, njihova primena legalizovala princip diskriminacije između verskih zajednica.

Primenom zakona bi, kažu, bila legalizovana diskriminacija i ukinuta garantovana sloboda i prava njihovih vernika, legalizovovane bi bile protivpravne radnje otuđenja državne imovine i kulturnog blaga Crne Gore u ime i za račun verske zajednice koja, kako navode, "nema pravni subjektivitet u Crnoj Gori, koja je verska zajednica druge države i iz kojih razloga to kulturno blago može biti bespovratno otuđeno".

U opširnom saopštenju, koje prenosi podgorički portal RTCG, tvrdi se da je pomenuti zakon u dva navrata usvojen bez kvoruma, pa bi, kažu, nastavljanjem njegove primene to bio uvod u pravnu anarhiju i bila bi podrška svakom organu i telu da svojevoljno i protivpravno donosi odluke.

- Zato je od posebnog značaja i hitnost razmatranja ove Inicijative i donošenje Odluke Ustavnog suda da ovaj Zakon nije usvojen na način i po postupku definisanim Ustavom i Zakonom, te kao takav ne može prozvoditi pravno dejstvo niti opstati u pravnom saobraćaju države" -navodi se, između ostalog, u Inicijativi.

Predsednik Milo Ðukanović potpisao je 23. januara set zakona među kojima je i Zakon o slobodi veroispovesti, a u objavi na Tviteru je naveo da je time pokazao da poštuje Ustav, ali da su njegove dileme u vezi sa tim zakonom ostale i pozvao sve subjekte da pokrenu inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti tog akta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA