≫ 

Hrvatska priznala da smo apsolutni prvaci u regionu: "Srbi do sada cepili 4 puta više ljudi nego mi"

Hrvatski mediji pišu kako je u Srbiji vakcinisano 256.000 građana, gotovo četiri puta više nego u njihovoj zemlji

  • 51
Institut Torlak, Vakcinacija

Foto: Nikola Tomić

Srbija je treća u Evropi po broju vakcinisanih protiv korona virusa na milion stanovnika, a kada je reč o regionu, naša zemlja je prva po broju vakcinisanih na milion građana.

U Srbiji je do juče vakcinu primilo više od 300.000 građana, a neverovatan uspeh nije promakao medijima u Hrvatskoj, koji konstatuju da smo "apsolutni prvaci i da je vakcinisano četiri puta više građana" nego u njihovoj zemlji.

U tekstu lista Slobodna Dalmacija piše da je u Hrvatskoj do juče cepljeno nešto manje od 70 hiljada građana, a od toga je drugu dozu BioNTech-Fajzer cepiva, odnosno punu zaštitu od koronavirusa, primilo manje od 12.000 ljudi.

Među prvima su cepljeni političari – ministri, gradonačelnici, saborski zastupnici - te sudije Vrhovnoga suda: to je, kao što je poznato, pravdano kampanjom propagiranja cepljenja među polovično sumnjičavim stanovništvom, navodi Slobodna Dalmacija.

"Dežela je po pitanju vakcinacije još gora od nas: U Sloveniji je Fajzerovo cepivo dosad primilo tek oko 48 hiljada osoba. Premda broj novozaraženih u Sloveniji uprkos lokdaunu još rapidnije ne pada, a zabeležen je i slučaj opasnijeg engleskog soja virusa, zastoj u međunarodnoj distribuciji cepiva odrazio se na planove za vakcinisanje građana vlade Janeza Janše", piše list.

Ističu i da u Federaciji BiH još nije cepljen ni jedan jedini građanin.

"BiH je jedina zemlja u okruženju koja svojim građanima još nije osigurala nijednu dozu cepiva: 14. januara tek je vlada Federacije BiH prihvatila okvirni, teoretski, plan cepljenja. Razlog tamošnjem kašnjenju u protivepidemijskoj vakcinaciji nije, međutim, što cepiva nema ili što BiH nije na listi prioritetnih zemalja, nego zbog nesposobnosti sistema vlasti da se cepivo naruči direktnom pogodbom od proizvođača, piše Deutsche Welle. Zdravstveni sitem BiH je, naime, takav da svako ministarstvo zdravlja ima pravo samostalno da naruči cepivo, a što u praksi znači da zdravstveni zvaničnici iz dva entiteta, distrikta Brčko i deset kantona moraju to da učine svako za sebe. Zasad su cepiva u BiH žurno naručena preko dva sistema: jedan preko EU-mehanizma COVAX što su učinile FBiH za oko 800 hiljada doza i Republika Srpska za oko još 400 hiljada. Republika Srpska je takođe podnela zahtev i Rusiji za nabavku njihove vakcine Sputnjik V još krajem prošle godine, ali i ova isporuka se očekuje tek u februaru", navodi Slobodna Dalmacija.

Dodaju ni da organizovano vakcinisanje još nije počelo ni u Crnoj Gori.

"U zemlji s oko 600.000 građana ukupan broj obolelih je prešao 50 hiljada, dok je zabeleženo i oko 700 smrtnih slučajeva. Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je nedavno rekla da bi cepljenje u Crnoj Gori trebalo početi krajem januara", ističe list.

Na kraju zaključuju da je Srbija apsolutni regionalni šampion u vakcinaciji građana.

"Do danas je cepivo primilo više od 256.000 njihovih građana, gotovo četiri puta više nego u Hrvatskoj. Prema službenim objavama ministra zdravlja, država još raspolaže s oko 600 hiljada osiguranih doza. Građani na punktove na cepljenje dolaze na temelju poziva, s unapred utvrđenim terminom cepljenja, pa se tako u jednom danu zna vakcinisati i od 15 do 20 hiljada ljudi. Tajna uspeha leži u ranoj i pravovremenoj nabavci cepiva, i to od gotovo svih raspoloživih proizvođača – Amerikanaca, Kineza i Rusa. Prošlu subotu je u Beograd stigao kontigent od dodatnih milion doza kineskog cepiva Sinofarm, a još je prvih 100.000 doza iz Pekinga dobilo sertifikat tamošnje državne agencije za lekove. U Srbiji su zasad u upotrebi tri cepiva - Fajzer-BioNTtech, ruski Sputnjik V i kineski Sinofarm, ali najavljeno je skoro potpisivanje ugovora i o nabavci oko 800 hiljada doza farmaceutske kompanije AstraZeneca", piše Slobodna Dalmacija.

Video: Knjiga utisaka na Sajmu puna pohvala za zdravstvene radnike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baxter

    27. januar 2021 | 11:42

    Ako je to za pohvalu uopste s obzirom da poooojma nemamo sta se nalazi u tim paklenim bocicama!

  • Симон

    27. januar 2021 | 11:57

    Ако нас хрвати хвале, то уопште није добро за нас,ко је њима веровао добром му се није вратило..

  • MilanT

    27. januar 2021 | 12:03

    4 puta bolje mi cepamo od hrvata,zato hrvatice dolaze vikendom vlakom na cepanje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA