≫ 

Kada će BiH dobiti vakcine protiv korona virusa?

BiH je u utorak napravila prve direktne kontakte sa "Fajzerom" te kineskim i ruskim proizvođačima

  • 5
Vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Iz Globalne alijanse za vakcine (GAVI) sa kojom BiH ima potpisan ugovor za nabavku 1,2 miliona doza vakcine kroz COVAX program za Klix.ba su naveli da bi početak distribucije vakcine mogao početi tek narednog meseca, ali da ni tada sve države neće biti uključene u pošiljke. Neki će na vakcine čekati i u narednim mesecima.

Iz GAVI-ja ističu im je cilj da do kraja 2021. godine distribuišu sve naručene vakcine u 92 države sveta među kojima je i naša.

Na pitanje da li će BiH dobiti vakcine protiv kovid-19 od proizvođača "Fajzer" iz GAVI-ja su naveli da im je cilj u narednih nekoliko sedmica da objave zahteve država za količinama doza vakcine te da planiraju podelu po zemljama.

Dalje kažu kako se nadaju da će možda u februaru početi s distribucijom vakcina, dakle s prvom tranšom, u "najspremnije države", dakle one koje su uradile sve za prihvat vakcina poput hladnog lanca, skladišta, frižidera i distribucije. U ostatak zemalja, prvi deo vakcina će stići tek do juna ove godine.

- Cilj COVAX-a je započeti s pošiljkama vakcina u najspremnije zemlje, možda već u februaru, s prvom tranšom dovoljnom da zaštiti 3% stanovništva svake ekonomije koja učestvuje u programu, u prvoj polovini godine, nadovezujući se na naš cilj zaštite za najmanje 20% stanovništva do kraja 2021. Važno je napomenuti da sve ovo čeka povoljne regulatorne rezultate i spremnost zdravstvenih sistema i nacionalnih regulatornih sistema u pojedinačnim zemljama koje učestvuju - naveli su.

Prema predviđanjima COVAX-a i pretpostavci dostupnosti, očekuju blizu 1,8 milijardi doza da budu dostupne za 92 države koje su u okviru ovog mehanizma, među kojima je i BiH.

COVAX mehanizam do sada se pokazao potpuno neuvjerljiv zbog čega su se mnoge države svijeta okrenule i direktnim nabavkama, piše Klix.ba.

BiH je u utorak napravila prve direktne kontakte sa "Fajzerom" te kineskim i ruskim proizvođačima nakon što su entiteti i Brčko Distrikt iskazali potrebe, pored onih koje su naručili kroz spomenuti mehanizam.

I dalje nije poznato kada će doći i 892.000 doza vakcina kroz mehanizam Evropske unije.

Video: Korona u Republici Srpskoj: Nema mesta panici, ali trebalo bi biti oprezan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bond

    28. januar 2021 | 07:44

    Mene brine kada će u Srbiju stići veće količine ruskih i kineskih vakcina da se prost svet vakciniše, jer su sadašnje količine obezbeđene za "višu kastu" tj za odabrane, i nešto malo starijih od 75 godina.

  • toyi

    28. januar 2021 | 10:38

    Gdje su ti politicari i ministar zdravstva u Sarajevu?Neka se ugledaju na Srbiju kako vakcinisu svaka cast ljudi su svatili ozbiljno stanje sa coronom

  • BOLE

    28. januar 2021 | 17:51

    Kad vrate pokradene milione od naroda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA