≫ 

Lažnim lečenjem u Švedskoj zgrnuli 3,9 miliona evra: Raskrinkana krimi grupa iz BiH

- Osobe koje su pod istragom osumnjičene su da su, delujući zajedno, učestvovale u izvršenju više kaznenih dela, u kojima su oštećene žrtve trgovine ljudima iz izrazito ranjive populacije - navodi Tužilaštvo

  • 1
Bosanska federalna policija, Bosna, Sarajevo

Foto: Marko Jovanović

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) juče su pretresli dva objekta u Bijeljini zbog organizovanog kriminala, trgovine ljudima i pranja novca, koji su počinjeni u BiH i Švedskoj.

- Tokom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti tokeni, kompjuteri, poslovna dokumentacija, kao i drugi predmeti traženi naredbama - saopštili su juče iz SIPA.

U objavi za medije dodaje se da je tokom 2019. godine švedska policija počela istragu o sumnjivim radnjama organizovane kriminalne grupe čiji su članovi poreklom iz BiH, za koje postoje osnovana sumnja da su izvršenjem krivičnih dela sebi i drugome pribavili protivpravnu milionsku imovinsku korist.

"Nezavisne" nezvanično saznaju da je reč o jednom pravnom licu iz Švedske, te da se radi o firmi koju je registrovala osoba poreklom iz BiH. Ta osoba, kako je pojasnio izvor "Nezavisnih", dogovarala je fiktivno lečenje lica u Švedskoj, te odvodila iz BiH lica s asistentima, iskorišćavala ih i na osnovu njih uzimala novac od vlasti Švedske.

- Počinjena kaznena dela odnose se na radnu eksploataciju oštećenih, kaznena dela prevare i zloupotrebe prava iz socijalnog osiguranja, a iznos nezakonito stečene imovinske koristi dostiže najmanje 3,9 miliona evra - saopšteno je juče iz Tužilaštva BiH.

Iz ove ustanove navode su da su izvršeni detaljni pretresi kuće - stana, pomoćnih prostorija, pratećih objekata, vozila, kao i pretres elektronskih uređaja, računara i telefona, s ciljem prikupljanja dokaza za vođenje postupaka u BiH i Švedskoj.

- Osobe koje su pod istragom osumnjičene su da su, delujući zajedno, učestvovale u izvršenju više kaznenih dela, u kojima su oštećene žrtve trgovine ljudima iz izrazito ranjive populacije, te je izvršenjem kaznenih dela ostvarivana velika imovinska korist, koja je počinjenjem kaznenih dela pranja novca, sa ciljem legalizovanja, ubacivana u finansijsko poslovanje - navode iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo dodaje da su krivična dela počinjena u BiH i Švedskoj, a to je rezultovalo formiranjem Zajedničkog istražnog tima (JIT) te se sve aktivnosti realizuju u okviru JIT Tužilaštva BiH i pravosudnih i policijskih agencija Švedske, a uz koordinaciju EUROJUST. Dodaju da je i MUP RS pomagao SIPA.

Video: Sumnja se da su ovo ubice Slaviše Ćuluma koji je hladnokrvno likvidiran pred majkom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA