U Hrvatskoj sve više onih koji prijavljuju seksualno uznemiravanje: Krenuli otkazi i suspenzije

Na zagrebačkom Filozofskom i Veterinarskom fakultetu suspendovana su dva profesora zbog optužbi da su napastvovali studente. Načelnik stanice granične policije zbog seksualnog uznemiravanja podređenih policajki dobio otkaz

  • 2
Maltretiranje devojke, silovanje Foto-ilustracija: Shutterstock

U poslednjih nekoliko dana u Hrvatskoj je na videlo izašlo preko 30 slučajeva seksualnog uznemiravanja, više nego što je, inače, prijavljivano ranije za godinu dana.

Sve se dogodilo nakon što je nedavno počelo da se otmotava klupko mučnih ispovesti žrtava seksualnog zlostavljanja, silovanja i uznemiravanja u regionalnom “Me too” pokretu.

Otkada je srpska glumica Milena Radulović javno obznanila da je žrtva silovanja svog profesora glume Miroslava Mike Aleksića, anonimne ispovesti žrtava seksualnog nasilja u sklopu inicijative “Nisam tražila” i “Nisi sama” šire se društvenim mrežama.

S iskustvima seksualnog uznemiravanja, pa i silovanja, mnogi su istupili i imenom i prezimenom.

Facebook stranicu “Nismo tražile” osnovale su četiri bivše studentkinje Akademije dramskih umetnosti u Sarajevu, Ana Tikvić, Nadine Mičić, Asja Krsmanović i Matea Mavrak.

Jedna od njih, glumica Mičić kazala je Hini da je odluka o osnivanju platforme na kojoj se anonimno mogu podeliti ta, traumatična iskustva, pala kao prvi impuls na ispovest kolegice Radulović.

Ističe da su tada, pre nedelju dana “naivno mislile da toga nema u tom broju”, a njihova je stranica u međuvremenu okupila 40.000 osoba, koje su, kaže, tamo s istim ciljem, da pročitaju nešto što ih podseća na njihovu priču ili da objave svoju.

- Ono što se pokazalo, što je i javnosti savršeno jasno, jeste da su brojke šokantne - kaže Mičić i dodaje da je samo u jednom danu stranica primila preko 1.200 poruka.

Mičić kaže da ta svedočanstva, koja dolaze od osoba iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, “moraju upaliti crveni alarm” kod svih.

- Neverovatno je s čime se nose osobe koje su prožiele seksualno zlostavljanje, silovanje, uznemiravanje, a koliko je žena smatralo da neke stvari prolaze same - rekla je Mičić koja smatra da je očigledno greška u sistemu koji mora da se menja.

Regionalni “Me too”, pokrenuo je i talas prijava za seksualno uznemiravanje u obrazovnim institucijama ali i na radnim mestima u Hrvatskoj.

Akademija dramskih umetnosti u Zagrebu primila do sada 27 prijava za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, a na zagrebačkom Filozofskom i Veterinarskom fakultetu suspendovana su dva profesora.

Ovih dana je načelnik stanice granične policije Gruda Matko Klarić zbog seksualnog uznemiravanja podređenih policajki dobio otkaz.

Psiholog i koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula ističe da se rasprostranjenost seksualnog uznemiravanja u Hrvatskoj do sada malo istraživala.

A da su promene potrebne, pokazuje i činjenica da se u Hrvatskoj beleži vrlo mali broj osuđujućih presuda za to krivično delo.

Prema zvaničnim podacima, to je tek nekoliko na godišnjem nivou.

Video: Saslušana i glumica Iva Ilinčić o slučaju zlostavljanja

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    28. januar 2021 | 11:06

    To videli od nas.kao i u mom selu ja pravim ogradu evo ih i komsije farbaju ogradu

  • Nije to Tom Sojer

    28. januar 2021 | 14:56

    Za mene je ovo vest. Reč je o ljudskom dostojanstvu, čak i kada si žensko na Balkanu. Na poslu se radi, u školama se uči, krevet i nagoni spadaju u budoare. Ko to još nije razlučio - marš na popravni uz klečanje i kaznu, surovu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA