Hrvatski političar o vakcinama: Kako je Srbija, koja nije u EU, već vakcinisala 320.000 ljudi?

Zekanović je pitao kako Hrvatska nije u prilici omogućiti cepivo onima koji žele da ga prime, a Srbija jeste

  • 13
Institut Torlak, Vakcinacija Ilustracija, Foto: Nikola Tomić

Hrvatski Sabor vodio je raspravu o učincima mera iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti tokom epidemije korona virusa, a kako navode tamošnji mediji, poslanici većine i opozicije žestoko su se sukobili o opravdanosti i uspešnosti preduzetih mera.

Opozicija je takođe kritikovala i pitanje vakcina i vakcinacije.

- U izveštaju se navodi kako će Hrvatska nabaviti oko 6,8 miliona doza cepiva i da će postati njegovi „dileri“, dok se u zaključku Vlade navodi da ćemo nabaviti 5, 9 miliona doza, kako su se potrebe građana preskočile milion u samo nekoliko nedelja - upitala je Marija Selak Raspudić (Most) uoči rasprave u Saboru o prvom izveštaju o učincima jera protiv koronavirusa.

Rada Borić (ZLB) podsetila je da je Evropska unija za Hrvatsku potpisivala ugovore o nabavci vakcina protiv koronavirusa, a trenutno je situacija u kojoj se EU "nateže" sa farmaceutskim kompanijama o isporuci.

- Kakve izlazne strategije imamo, koliko su autonomne naše zdravstvene institucije oko alternativnih vakcina, kakav je naš stav o drugim cepivima, jesmo li napravili istraživanja o tome -upitala je Borić, a prenosi Večernji list.

Istakavši da se premijer Hrvatske Andrej Plenković javno hvalio kako je naručio hiljade vakcina, Hrvoje Zekanović iz Hrvatske stranke pita kako je Srbija, koja nije u EU, već vakcinisala 320.000 ljudi, a Hrvatska nije u prilici omogućiti cepivo onima koji žele da ga prime.

Anka Mrak Taritaš iz partije Glas podseća da se sa Hrvatska bori sa koronom godinu dana, priznaje da je bilo niz dobrih stvari, ali i niz grešaka.

- Očekivali smo analizu svega toga kako bi u budućnosti znali šta da učinimo ako nam s ponove slične stvari, ali toga nema - kazala je ona.

Vesna Vučemilović (DP) upozorava da su merama najviše pogođeni preduzetnici, koje posebno brine što se u isto vreme sa zabranama ne donose mere za kompenzaciju gubitaka.

Video: Vučić: Srbija je četvrta u Evropi po broju vakcinisanih građana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasna

    28. januar 2021 | 13:04

    Vrlo jednostavno... nas EU ne uslovljava sa vakcinama, mozemo da kupimo koje hocemo

  • Crni Đorđe

    28. januar 2021 | 13:35

    Srbija postoji 1000 godina, vi tek samo 20 godina. Mislite o tome.

  • Pierre

    28. januar 2021 | 13:18

    Pa EU ne postoji ! Kome to jos nije jasno ,taj je slep , gluv ili u svakom slucaju retardiran ! EU je iluzija za maloumnike !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA