Hrvatska umalo da ostavi Evropu u mraku zbog isključivanja dalekovoda?

Zbog prevelike ponude električne energije na jugoistoku Evrope došlo je do automatskog isključenja dela dalekovodnog čvorišta Ernestinovo

  • 2
Struja, dalekovod Foto: Pixabay

Na osnovu izveštaja Saveza evropskih ponuđača električne energije Entso-E, Frankfurter algemajne cajtung opisuje kako je došlo do lančanog isključivanja dalekovoda, od Hrvatske, preko Srbije, do Rumunije. Posledice su se osetile i u Francuskoj i Italiji, javlja "Deutsche Welle".

Zbog prevelike ponude električne energije na jugoistoku Evrope došlo je do automatskog isključenja dela dalekovodnog čvorišta Ernestinovo, što je deo njegovog bezbednosnog sistema. A onda se taj višak struje preusmerio u druge dalekovode zbog čega je u roku od nekoliko desetina sekundi došlo do iskakanja 14 dalekovodnih veza u više zemalja.

Evropska električna mreža bila je podeljena u dva dela.

- Linija razdvajanja išla je jugoistočno od Austrije i Mađarske, kroz Hrvatsku, Srbiju i Rumuniju, do Ukrajine - ta zemlja nije uključena u evropsku mrežu. Višak struje iz jugoistočne Evrope nije više mogao da se izvozi. Mreža je izgubila takt - piše list iz Frankfurta navodeći da je frekvencija na jugoistoku bila za 600 miliherca viša od 50 herca, a na zapadu za 300 miliherca niža od standardnih 50.

- Posledica je bila isključivanje velikih potrošača, recimo u Francuskoj. Razlog: mašine su osetljive na takve oscilacije. Za normalizaciju stanja bilo je potrebno oko sat vremena - prenosi DW.

- Austrijski snabdevači električnom energijom brzo su aktivirali velike kapacitete hidroelektrana i tako pomogli da se nadoknadi neočekivani manjak struje od 5.900 megavata. Evropski zaštitni mehanizmi potpuno su funkcionisali kod uklanjanja smetnje u električnoj mreži na nivou Evrope - izjavio je Gerhard Kristiner, šef tehnike u firmi "Austrian Power Grid".

Taj slučaj u Austriji i Nemačkoj podstakao je raspravu o sigurnosti snabdevanja i ukazao na potrebu brze izgradnje dodatnih dalekovoda, ali i centara za akumulaciju za slučaj manjka električne energije, piše "Frankfurter algemajne cajtung".

Video: Sneg napravio potpuni haos u Prijepolju: Zavejani putevi i 500 domaćinstava bez struje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    28. januar 2021 | 14:51

    Sta reci Hrvati su to...A mi se sve vreme u Jugoslaviji smejali Bosancima... Barem znamo za koji narod u EU prave viceve da su najgluplji 😀😀😀😀 Iz ove perspektive, dobro je sto smo nuklearnu elektranu napravili u Sloveniji 😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA