≫ 

Miroslav i Nevenka su beskućnici i spavaju gde stignu, ali se vole: Teško je, ali imamo jedno drugo

Spas od smrzavanja ovih dana pronašli su u pučkoj kuhinji Dobri dom u Zagrebu

  • 1
Beskućnik, beskućnici, lutalica, lutalice, prosjak Foto ilustracija: Pixabay

Miroslav i Nevenka upoznali su se na ulici. Nemaju nikoga i ne primaju nikakvu pomoć. Spas su pronašli u pučkoj kuhinji, a procenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 2.000 beskućnika.

- Ovo je nama spas, nemamo gde drugo biti. Napolju je vrlo hladno, smrzavamo se. Imamo samo jedno drugo i nebo iznad nas. Teško je.

Ovo su rekli za 24sata.hr Miroslav Vladić i Nevenka Grgurić, koje su zatekli u pučkoj kuhinji Dobri dom u Zagrebu. Taj je dom već nekoliko dana zbog niskih temperatura otvorio vrata svojim korisnicima i po noći, pa tako svi koji nemaju gde otići mogu boraviti u prostorijama doma od 20 sati pa sve do sedam.

- Ovde smo pronašli spas od smrzavanja, u toplom smo, dobijemo hranu, a malo pogledamo i TV. To je nama dovoljno, osoblje je ovde je vrlo ljubazno, nemamo nikakvih zamerki. Barem imamo osećaj da neko misli na nas - rekli su Miroslav i Nevenka.

Na pitanje da li su tražili pomoć za smeštaj, odgovaraju:

- Jesmo, ali tu treba puno papirologije, a mi to ne znamo. Ne primamo niti socijalnu pomoć, ništa. Prepušteni smo ulici. Snalazimo se nekako, jedemo u pučkoj kuhinji, ja ne mogu raditi jer imam zdravstvenih problema. Šta da vam kažem?! - rekao je Miroslav  i dodao da je zbog korone još teža situacija:

- Sve je bilo zatvoreno, nismo ni mogli prespavati u nekim zatvorenim prostorima jer nisu radili i bili su zatvoreni. Jedino što nam je preostalo je javni prevoz. Kad je vrlo hladno, budemo u tramvaju pa se u njemu grejemo, ali šta je tu je. Ako ništa, imamo jedno drugo - kaže Miroslav.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravna pomoc

    17. februar 2021 | 15:33

    Ovi ljudi sugurno imaju pravo na nekakvu socijalnu pomoc, pretpostavljam da su stariji. Pre toga im je neophodna besplatna pravna pomoc. Trebalo bi neko iz Puckog doma da im pomogne da obave papirologiju vezanu za zahtev, a ako je problem sto nemaju adresu, mogli bi da ih prijave na adresu Centra za socijalni rad, ili kako se to vec tamo zove, kao sto se to kod nas radi, da bi beskucnici dobili licnu kartu i mogli da ispune zahtev za socijalnu pomoc, koja moze biti u novcu, u hrani, ali i u vidu koriscenja stana ili kuce sa okucnicom, koju korisnici socijalne pomoci dobijaju na besplatno koriscenje. Iz toga kasnije proizilaze druga prava, poput prava na besplatni ogrev, odredjeni broj besplatnih kw za elektricnu energiju itd. Poznajem ljude koji su uz ovakvu pomoc uspeli da se kasnije zaposle i izvuku iz sistema socijalne pomoci i dalje normalno zive i rade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA