≫ 

Unuka Titovog ministra očajna zbog ubistva majke Maje: Telo je izvučeno iz reke u Londonu

Britanska policija još nije uspela da reši slučaj hrvatske državljanke čije je telo pronađeno u reci u Londonu

  • 3
Tužna, tuga, tužna žena Foto: Unsplash.com

Nisam zadovoljna policijskom istragom zbog brojnih nelogičnosti. Objavili su kako smrt ostaje misterija, ali mislim da znam krivca. Sve sam im ispričala, ali izgleda da oni to ignorišu, rekla je Petra O’Brajen, ćerka ubijene Maje O'Brajen, čuvenog hrvatskog psihologa za 24sata.

Ispričala je kako je zasad sve tačno što su objavili i kako je poslednja informacija, što do sada nisu znali, da joj je majci zdrobljeno grlo, to jest, da su otkrili frakturu leve gornje hrskavice štitne žlezde. Prema britanskim patolozima, to upućuje na smrt davljenjem, piše Daily Mail.

- Čudno je što je ona otišla od kuće biciklom, kad mi je samo veče pre javila da ga pospremim jer joj ne treba. Ispred je ostao automobil koji je koristila. Stavila je i neke stvari da se peru, ali ih nije pospremila. Britanski istražitelji su govorili da je luda, ali to nije bila istina. Uporedili su je sa svojim engleskim starcima koji se promene s godinama i ‘polude’, ali ona nije bila Engleskinja. Ona je bila Hrvatica i puno jača nego što oni misle - rekla je Petra i dodala kako nikad neće odustati od istrage majčine smrti.

Umesto na Jadranu, završila u Temzi

Ipak, taj slučaj koji već duže uzbuđuje britansku javnost zvanično je zaključen. Smrt Maje O’Brajen, koja je predavala na Oksfordu, svestrane žene, psihologa, flautistkinje, planinarke, koja je nestala 28. marta 2019. godine, da bi njeno telo bilo pronađeno u Temzi 22. aprila, nije razrešena pa je predmet stavljen “ad acta”.

Šta se dogodilo Maji? Kobnog dana pre dve godine krenula je u grad na čišćenje flaute, nakon čega je trebalo da održi koncert, a potom da krene u Hrvatsku na odmor. Umesto na Jadranu, završila je u Temzi. Policija je nakon temeljne pretrage našla telo u jednom rukavcu reke blizu Kenington rouda u Oksfordu. Godinu dana ranije - pokazala je istraga - na Googleu je tražila pojam “smrt utapanjem”, ali policija je mogućnost samoubistva smatrala malo verovatnom,  jer je bila reč o srećnoj i ispunjenoj osobi.

Nakon njenog nestanka neki skitnica je uhapšen s flautom. Zvučalo je to kao pravi pomak u istrazi, ali se na kraju ispostavilo da je instrument njegov.

Policija je imala četiri hipoteze njene smrti. Prva je bila da se ubila, druga da je zbog zdravstvenog problema pala u reku, treća da joj je naudio neko nepoznat i četvrta da je usmrćena aktivnošću treće strane. Sve su teze odbačene.

Ćerka Titovog ministra

Maja O’Brajen je preklom iz Hrvatske. Rođena je kao Maja Zlatić u Zagrebu 29. juna 1940. godine. Njen otac bio je lekar dr Savo Zlatić, Titov ministar, robijaš s Golog otoka, važna ličnost hrvatske istorije, učesnik pariške konferencije o razgraničenju, na kojoj je Hrvatska dokazivala pravo na Istru.

Posle rata dr Savo Zlatić bio je ministar industrije u vladi NR Hrvatske. Potom je imenovan za ministra lake industrije u Jugoslaviji. Ali se onda "okliznuo o Informbiro".

- Kako sam smatrao da bi Tito trebalo da prihvati Staljinove zahteve, i to mu više puta i rekao, smenjen sam i poslat u Zagreb da radim u Gradskom arhivu. Jednog dana poslali su mi čoveka s porukom da sam isključen iz KPJ, na šta sam rekao da se i dalje osećam kao član Partije. Nije prošao ni sat, a mene su uhapsili i nakon nekog vremena poslali na Goli otok, u takozvanu rupu 104, određenu za dotad najpoznatije i najviše rangirane funkcionere. Tu sam proveo dve godine u mukama kao i ostali, pa sam potpisao izjavu da se kajem i da sam revidirao stav - rekao je zagrebačkoj Prosvjeti Zlatić.

Nakon Golog otoka vratio se u Zagreb. Nastavio je da se druži s Vladimirom Bakarićem i nekim drugim istaknutim komunistima, ali se u Partiju nije vraćao. Od 1949. bio je nestranački čovek, ali je ostao doživotni levičar.

- Iako me poslao na Goli otok, ja i dalje cenim Tita i smatram ga najvećom ličnošću koju je imala Hrvatska i zato sam bio jedan od osnivača Društva ‘Josip Broz Tito’ - rekao je i dodao: “I moram reći da je Hrvatska priznata u svojim sadašnjim granicama zahvaljujući isključivo Titu koji je za nju napravio više od svih”.

Maja na Oksfordu radila do penzije

Savina ćerka Maja u Britaniju je otišla nakon Drugog svetskog rata. Prvo je nameravala samo dobro da nauči engleski jezik. Radila je kao dadilja, ali se u Birmingemu zaljubila u Terensa 0’Brajena, s kojim se venčala 1968. godine. Potom su se preselili u južni London, a ćerku Petru usvojili su deset godina kasnije.

Od 1968. do 1971. godine dr Maja O’Brajen radila je u bolnici Henderson, terapijskoj zajednici u Satonu, specijalizovanoj za ljude s poremećajima ličnosti. Doktorirala je psihologiju na Univerzitetskom koledžu u Londonu. Potom je predavala na Institutu Roehampton, da bi se 1996. preselila u Oksford, gde je predavala psihodinamičku praksu. Vodila je privatnu ordinaciju i doktorski program na Institutu za obuku Metanoi u Londonu.

Na Oksfordu je radila sve do prenzija. Bila je vrlo aktivna i omiljena u društvu. Izvan profesionalnog života, piše Oxford mail, imala je mnogo strasti, uglavnom vezanih za muziku. Pevala je hrvatske i britanske narodne pesme sa suprugom, koji ju je pratio na gitari ili mandolini, a većinu života je bila uključena u horove, uključujući zajednicu East Oxford.

U penziji je pohađala kurs flaute i svaki ispit položila s odličnom ocenom. Godinama je bila članica "Oxfordshire Adult Flute Group". Grupu flautista dovela je 2013. u Hrvatsku, što je preraslo u tradiciju. Uživala je u planinarenju i biciklizmu, 60-ih je učestvovala u sponzorisanoj biciklističkoj vožnji preko Vijetnama za "Oxfordshire Mind". Bila je član lokalne pešačke grupe, a odlazila je na godišnje pešačke vikende s bivšim kolegama u različitim delovima Velike Britanije.

Video: Telegraf prošetao ostacima Titovog rudnika uranijuma: Da li je radioaktivan?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tihomir Ilić

    19. februar 2021 | 08:00

    uvjek su mi bili interesantni komunisti čija djeca su završila u Londonu u "trulom kapitalizmu" kojeg su odavde isterali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA