≫ 

Dirljiv potez građana Tuzle: Most u centru grada nazvali po Đorđu Balaševiću

I oni su se, kao građani širom regiona, u nedelju oprostili od velikog umetnika i humaniste

  • 6
Tuzla most Balašević Foto: A. K./Klix.ba

Neformalna grupa građana Tuzle danas je odlučila da pešački most u centru grada imenuje po nedavno preminulom Đorđu Balaševiću.

Most koji preko severne saobraćajnice spaja Gradski park u Tuzli i kompleks panonskih jezera od danas nosi naziv po Đorđu Balaševiću, prenosi Klix.ba.

Reč je o neformalnoj aktivnosti nekoliko građana koji su kazali da imenovanje nije obavljeno kroz redovnu proceduru u Gradskoj upravi Tuzle, poručivši da ne očekuju probleme u vezi s rešavanjem formalno-pravnog pitanja.

Tuzla most Balašević Foto: A. K./Klix.ba

Predsednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje Sinan Alić, koji je takođe učestvovao u postavljanju pločice, kaže da je legalnost tog postupka upitna, ali da su se trudili da pločica ne remeti ambijent.

- Neću podnositi inicijativu i ako neko smatra da je ovim činom narušen integritet i kulturni identitet grada, neka dođe i skine ploču. Mislim da se to neće dogoditi, jer toliko je spomenika pored ulica koje porodice postavljaju onima koji su poginuli i ne vidimo zašto bi ovo mogao biti problem - naveo je Alić.

Tuzla most Balašević Foto: A. K./Klix.ba

Po uzoru na građane širom regiona, Tuzlaci su se u nedelju oprostili od Panonskog mornara, kantautora i velikog humaniste, kojem su odali počast paljenjem sveća i polaganjem cveća na Trgu Slobode.

Video: Splićani na veličanstven način odali počast Balaševiću: Pevali, palili sveće, aplaudirali...

(Telegraf.rs/Foto: Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    23. februar 2021 | 16:28

    BOSANSKO JE SRCE ŠIROKO! BRAVO!

  • Salko

    23. februar 2021 | 15:42

    Tuzla kao tuzla ima dosta pitomog naroda za vreme rata hteli su ostati u Jugoslaviji kao I babina Kladusa ali dodjose mudzahedini iz dzamahirije I napravise haos

  • PRC

    23. februar 2021 | 19:16

    Ovi muslimani ne vole Srbe ali vole Đoleta, nešto tu nije u redu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA